Amorteringsfrihet

Befinner du dig i ett läge där du känner att du behöver slippa amortera på ditt bolån? Räntan har kanske gått upp, elpriserna har rusat eller så har du fått andra oväntade utgifter som påverkar din privatekonomi? Då kan amorteringsfrihet vara ett sätt att lätta på bördan.

Amorteringskrav

Idag har vi amorteringskrav i Sverige vars storlek avgörs av storleken på ditt lån i förhållande till bostadens värde samt vad den samlade hushållslönen är. Har du lån på över 50% av bostadens värde är du en av de som måste amortera varje månad. Amorteringskravet ligger mellan 1-3 % av lånet (årligen fördelat på 12 månader).

Så kan du får amorteringsfritt bolån

Varje långivare har idag rätt att införa amorteringsfrihet för de lån de förmedlar. Det ska dock föreligga antingen generella eller särskilda skäl för att få göra det.

Generella skäl för att få amorteringsfrihet

  1. Vid köp av nyproduktion kan banken eller långivaren erbjuda ett amorteringsfritt bolån. Det här undantaget gäller endast förstagångsköparen och den dagen den säljs vidare upphör rätten till amorteringsfrihet kopplat till bostaden.
  2. När du köper en skogs- eller jordbruksfastighet behöver du inte amortera av lånen.
  3. Om det gäller kapitalfrigöringskrediter.
  4. När du själv bygger ett nytt hus.

Särskilda skäl för att få amorteringsfrihet

Ett särskilt skäl kan vara att ekonomin förändrats avsevärt till det sämre efter det att bolånet först beviljades. Det kan bero på:

  • Längre sjukskrivning.
  • Arbetslöshet i hushållet som påverkar betalningsförmågan.
  • Om det skett ett dödsfall i familjen.
  • Oväntade stora utgifter som starkt inverkar på förmågan att amortera. Exempelvis vid skador på fastigheten eller kraftigt höjda elpriser.

Det är viktigt att veta att det är upp till långivaren att göra en bedömning om du ska beviljas amorteringsfrihet eller inte. Det finns ingen laglig rätt att få det. Istället är grundkravet att du ska amortera om du har lån på över 50 % av bostadens värde medan amorteringsfrihet är något du får ansöka om. Kravet gäller alla typer av bostäder förutom skogs- och jordbruksfastigheter. Tänk också på att amorteringsfriheten endast är tillfällig om du skulle beviljas den, när du är ”tillbaka på banan” så kommer du behöva amortera igen.

TIPS! Sänk din bolåneränta!
Får du inte amorteringsfritt? Sänk din ränta istället! Genom att jämföra ett stort antal långivare hos Compricer kan du hitta lägre räntor och bättre villkor än du har idag. Det är gratis att använda och du har därmed ingenting att förlora på att ge det ett försök.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.