Avdragsgilla kostnader när du säljer bostad

Efter varje bostadsförsäljning måste du deklarera den. Det gäller både om du gör förlust eller vinst på den och ska ske året efter det att du sålt ditt boende. När du deklarerar finns det ett antal avdrag du kan göra som minskar summan på den vinstskatt du måste betala, eller summan på det belopp du söker uppskov för skatt på.

Dra av kostnader i din deklaration

Du får dra av vissa kostnader som du haft medan du varit boende i eller ägt din bostad i din deklaration. För det mesta ingår mäklarens hjälp med dessa frågor i det avtal ni skriver men det är givetvis bra att själv ha koll på vilka avdrag du får göra så du kan spara exempelvis kvitton på rätt saker för en lång tid framöver. Har du dessutom sålt bostaden själv är det ju bra att ha stenkoll på dessa saker. Vi går igenom giltiga avdrag nedan.

Du betalar 22 % i skatt på den vinst du gör på ditt boende. Har du möjlighet att göra avdrag minskar den beskattningsbara vinsten. Gör du mot förmodan förlust på din bostad innebär avdragen att du kan få än mer tillbaka på din skatt.

1. Renoveringar

Du har möjlighet att göra avdrag för alla de olika renoveringar som du gjort i din bostad från försäljningsåret och fem år tillbaka. Det betyder att om du sålt din lägenhet under 2021 kan du göra avdrag för renoveringskostnader du haft från 2016 och framåt. Dina kostnader måste dessutom vara minst 5000 kronor under ett och samma år. Har du exempelvis köpt målarfärg för 4000 kronor under 2018 och inget mer kan du alltså inte dra av det beloppet i din deklaration. Det totala beloppet för ett år måste överstiga 5000 kr så om du dessutom köpt en ny kran till köket det året för 1000 kr kan du dra av allting.

Det krävs också att den renovering du gjort tillför ett mervärde till din bostad, att den är förbättrande. Det är dock aldrig något problem att hävda det och det ska mycket till för att det inte ska gå igenom.

Det är också viktigt att veta att om du använt en professionell hantverkare att utföra arbete i din bostad och du har använt ROT-avdraget så är det summan du betalar efter ROT som du kan dra av i din deklaration, aldrig hela beloppet.

Några exempel på godkända renoveringar av din bostad

 • Målning och tapetsering av väggar och tak
 • Lägga nytt golv
 • Renovera kök och/eller badrum (här kan det dock också handla om en ny- eller ombyggnad också, se nedan)
 • Sätta nya golvsocklar och lägga heltäckningsmatta
 • Renovering av altan

2. När du byggt till, om eller nytt

Har du under den tid du bott i eller ägt din bostad gjort en ombyggnad eller kanske lagt till något som inte fanns där tidigare, så får du göra avdrag för den kostnaden oavsett hur länge sen det var du gjorde den. Har du till exempel haft ett väldigt gammalt kök och byggt om det helt får du göra avdrag för material och arbetskostnad. Detsamma gäller om du installerar en tvättmaskin i badrummet, förutsatt att det inte fanns en där tidigare. Har du bara bytt ut din tvättmaskin kan du inte göra avdrag för det, men det är givetvis enkelt att hävda att det inte fanns någon där tidigare. Det senare exemplet är inte ok enligt Skatteverkets regler men det är svårt eller nästintill omöjligt för dem att kontrollera. Vi förordar dock att man alltid följer lagen i dessa fall.

Några exempel på godkända om- och tillbyggnader

 • Ombyggnad av kök och badrum.
 • Bygga till balkong.
 • Bygg ut ditt sommarhus eller din villa.
 • Flytta väggar för att ändra planlösningen.
 • Installera en tvättmaskin i badrummet om det inte fanns en där tidigare.

3. Kostnader för försäljningen

De kostnader du haft för att genomföra försäljningen är också avdragsgilla i din deklaration. Det du får dra av inom denna kategori är:

 • Mäklarkostnader. Ex. har du betalat ett arvode på 45.000 kronor drar du av det beloppet.
 • Avgifter för annonsering, till exempel på Hemnet eller tidning.
 • Kostnader för styling. Antingen din egen eller en anlitad stylist.
 • Besiktning av villa eller sommarhus. Normalt är det dock köparen som står för det i Sverige.
 • Administrativa avgifter.
 • Andra kostnader som du kan uppkomma vid försäljning.

4. Kostnader vid inköpstillfället

Du har även rätten att dra av de kostnader du hade i samband med inköp av den bostad du nu sålt. Här är några exempel på sådana inköpskostnader:

 • Kostnaden för själva bostaden. Säljer du för exempelvis 3 mkr och köpte för 1,5 mkr får du givetvis dra av 1,5 mkr i deklarationen.
 • Kostnader för besiktningen av huset eller sommarhuset. Oftast är det köparen som står för denna kostnad.
 • Alla avgifter som du hade till föreningen vid tillträde i den. Gäller normalt för brf och vissa radhus.
 • Lagfart och pantbrev.
 • Eventuell juridisk rådgivning i samband med köpet.

5. Kapitaltillskott och reparationssfond

Slutligen har du som säljer en bostadsrätt även rätt att göra avdrag för:

Kapitaltillskott som är den del av din månadsavgift till föreningen som går till att betala av föreningens egna lån. När du flyttar ifrån en förening kommer du få ditt totala kapitaltillskott skickat till dig nästkommande år och i god tid innan deklarationen.

Renoveringsfond. Till många lägenheter tillkommer en inre reparationsfond. Är den högre än när du flyttade in får du dra av mellanskillnaden i din deklaration. Det är oftast små summor men många bäckar små.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.