Besittningsrätt av bostad

Besittningsrätt innebär, i korta drag, att du som hyresgäst har rätt att bo kvar i en lägenhet även om din hyresvärd vill säga upp ert hyresavtal. Besittningsrätt kan även kallas besittningsskydd.

Skyddet finns till för att du ska kunna känna dig säker i ditt boende. Har du till exempel ett förstahandskontrakt är ditt skydd mycket starkt från dag ett medan om du är andrahandshyresgäst gäller det skyddet först efter att du hyrt i minst två år och att avtalet inte säger något annat. Det skiljer sig även något åt beroende på vilken form av boende du hyr. Här kan du som är uthyrare eller hyresgäst läsa vad som gäller så ni känner er trygga när ni ska skriva avtal.

För dig som hyr ut hyreslägenhet

Om du hyr ut din hyresrätt i andra hand träder besittningsrätten i kraft efter det att hyresgästen har bott där i två år. Denna ska då ha bott där sammanhängande i två år utan avbrott. Du kan då inte säga upp hyresavtalet mellan er hur som helst för att hyra ut till någon annan. Besittningsrätten för andrahandshyresgästen betyder dock inte att du blir av med din lägenhet, du har alltid rätt att få tillbaka din lägenhet om du vill flytta tillbaka. Alltså, du kan aldrig bli av med ditt förstahandskontrakt till din hyresgäst mot din vilja.

Få juridisk hjälp med kontraktet
Genom Juridiskadokument.nu kan du köpa ett garanterat juridiskt korrekt hyresavtal för endast 395 kr. En litet pris för en handling som kan bespara dig mycket bekymmer. I priset ingår både hjälp och support för att allt ska bli helt rätt.

Avtala bort besittningsskyddet

Det är nästan alltid en god idé att avtala bort besittningsrätten. Det är ett separat avtal från hyresavtalet som bägge parter signerar. När ett sådant avtal ingåtts kan inte hyresgästen överklaga om du vill säga upp hyresavtalet efter två år har gått. För att vara giltigt bör det godkännas av Hyresnämnden. Köp gärna ett billigt avtal om avstående av besittningsskydd av juridiskadokument.nu.
 

Det är också vanligt att besittningsrätten avtalas bort vid korta förstahandskontrakt. Ett exempel på det är så kallade rivningskontrakt där hyresgästen bor tillfälligt i bostaden tills det att den ska renoveras av fastighetsägaren.

Besittningsrätt gentemot fastighetsägaren för dig som hyr i andra hand

Ett av de vanligaste missförstånden gällande besittningsrätt är att du som hyr i andra hand får ta över förstahandskontraktet om du bott där i två år och den du hyr av väljer att säga upp sitt kontrakt. Ditt skydd är ytterst svagt i de fallen. Avtalet mellan fastighetsägaren och förstahandsgästen är enbart mellan dem och du åtnjuter inga rättigheter. Det händer dock att fastighetsägaren godkänner ett övertagande av kontraktet men det är inget du kan begära.

Uthyrning av bostadsrätt eller villa

Vill du hyra ut din bostadsrätt eller villa behöver du inte oroa dig om att avtala bort besittningsskyddet. Enlig lagen om uthyrning av egen bostad får dina hyresgäster inget som helst skydd av den sorten. Undantaget är om du äger ett flertal bostäder (tre eller fler) som du hyr ut, då går du under en annan lag och bör avtala bort skyddet med din andrahandsgäst.

Funderar du på att hyra ut din bostad?
Samtrygg är marknadsledande vad gäller andrahandsuthyrning och sköter all nödvändig administration åt dig förutom att hitta lämplig hyresgäst åt dig. De erbjuder dessutom hyresgaranti om din hyresgäst mot förmodan inte skulle betala sin hyra.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.