Bodelning – info och gratis mall

När personer som bor ihop, sambos eller gifta par, går skilda vägar är det en bra idé att göra en bodelning. Det kan vara bra att sätta sig in i vad bodelning är redan när en flyttar ihop för att slippa eventuella konflikter i framtiden. På denna sida förklarar vi det alla behöver veta om bodelning.

Bodelning – vad är det egentligen?

Det handlar kort och gott om att dela upp allt det som en äger tillsammans, allt från konst på väggarna till soffan i vardagsrummet. Ja till och med kastruller och bestick i köket. Bodelning görs när par som bor ihop går skilda vägar men också vid dödsfall då arvet ska delas mellan flera arvingar.

Förhoppningsvis kan parterna komma överens om delarna i bodelningen men om det inte går kan det behövas juridisk hjälp. Det kan bli både kostsamt och segdraget.

Gratis mall i Word

På juridiskadokument.nu kan man både köpa en mall och få full support för att fylla i den korrekt. Men, om man känner att man kan göra det själv och parterna är överens i det hela kan man ladda ner någon av dessa gratis mallar i Word som vi får dela i samarbete med Word-mallar.com, en sida med alla typer av mallar:

  • Ladda ner bodelningsavtal för sambos – Gratis
  • Ladda ner bodelningsavtal för gifta – Gratis

TIPS! Ta hjälp av Lexly istället

Hos Lexly kan du får hjälp med bodelningen online. Det är ett väldigt snabbt och smidigt sätt att skriva kontrakt. Du väljer själv om du vill ha juridisk hjälp med det. Det kostar några kronor men är helt klart prisvärt för ett så viktigt dokument och en så smidig process.

Familjens jurist om bodelning

6 vanliga frågor och svar om bodelning

Vad är egentligen skillnaden mellan bodelning för sambos och för gifta?

Den stora skillnaden är att i ett ett äktenskap anses all egendom vara gemensam om det inte reglerats i ett äktenskapsförord medan den gemensamma egendomen mellan sambos är den som är införskaffad tillsammans. För sambos kan samboavtal ingås för att likt gifta reglera vad som tillhör vem. En annan skillnad är också att bodelning alltid sker när gifta skiljer sig medan det mellan sambos endast genomför om en eller bägge parter kräver det.

Finns det någon maxgräns om hur lång tid den får ta?

Mellan gifta finns det inga sådana tidsbegränsningar utan det tar den tid det tar. Mellan sambos krävs det dock att den ena parten begär det senast ett år efter ni gått ifrån varandra för att processen ska kunna inledas. En dag först sent och rätten till bodelning är förbrukad.

Vad är en bodelningsman?

Det är en person vars uppgift är att genomföra en bodelning, förutsatt att ni inte klarar av det själva. Bodelningsmannen eller bodelningsförättaren som hen också kan kallas utses av Tingsrätten. Denne tar fram ett förslag som sedan båda parterna i målet får kommentera under 4 veckors tid. Har ingen några synpunkter under de veckorna kommer förslaget att gälla.

Är det dyrt med en bodelningsman?

Ja, som med alla typer av jurister är det mycket kostsamt så tänk noga igenom om det är värt att processa mot varandra. Är värdet av det gemensamma ni har svårt att komma överens om är det knappast värt det. Räkna med att de tar minst 1.500 kr/h och ända upp till 4.500 kr/h.

Var ansöker jag/vi om bodelning

Det gör ni till tingsrätten där ni är folkbokförda.

Hur fungerar bodelning av företag vid skilsmässa?

Vid skilsmässa delas allt som inte är enskild egendom lika mellan makarna. Det gäller även företag, som då alltså ingår i giftorättsgodset. I aktiebolag är det aktierna som delas. I enskild firma är det nettotillgångarna. Istället för att dela lika är det vanligt att värdera företaget och låta värdet ingå i giftorättsgodset. Denna artikel förklarar hur: Vad händer med företag vid skilsmässa?

TIPS! Ta hjälp av Lexly för din bodelning

Hos Lexly kan du får hjälp med bodelningen online. Det är ett väldigt snabbt och smidigt sätt att skriva kontrakt. Du väljer själv om du vill ha juridisk hjälp med det. Det kostar några kronor men är helt klart prisvärt för ett så viktigt dokument och en så smidig process.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.