Borgensavtal (Gratis mall + info)

Ett borgensavtal skriver man för att den som lånar ut pengar (en borgenär) ska känna sig trygg med att skulden betalas tillbaka även om gäldenären (den som lånar) inte kan betala tillbaka. Avtalet är ett åtagande av en tredje person, fysisk eller juridisk, att gå in och betala av skulden om gäldenären inte själv kan göra det.

Den som åtar sig att betala tillbaka skulden ifall gäldenären inte kan det kallas för borgensman och det är alltså borgensmannen som tecknar detta avtal. Åtagandet kallas också att ”gå i borgen”. Normalt sett aktiverar man avtalet endast när gäldenären inte kan betala men det kan givetvis regleras i avtalet om man så önskar.

Borgenmannens roll i borgensavtal

En borgensman innebär en ökad trygghet för alla involverade parter vilket i sin tur också många gånger innebär bättre lånevillkor för gäldenären. I väldigt många fall är det också ett krav att ha en sådan. Ett exempel kan vara när någon med relativt låg lön tar ett bolån, då går många föräldrar in som borgensmän och trygghet för banken som lånar ut. På så vis kan den som köpt bostaden få en lägre ränta med bättre villkor.

Det är naturligtvis viktigt att fundera noga innan man som borgensman ingår ett borgensavtal. Borgensmannen har inget att själva vinna på att ingå ett avtal och att ingå det innebär en risk. Risken ligger i att om skulden inte betalas ska denna betala den som om den vore hens egen. Vår rekommendation är att aldrig ingå ett borgensavtal om det inte är absolut nödvändigt.

Ladda ner avtal: Gratis i Word

Ladda ner avtal: Gratis i PDF

TIPS! Köp juridiskt korrekt borgensavtal billigt
Hos Lexly hittar du massor av billiga juridiska korrekta dokument. Ett av dem är borgensavtal och passar exempelvis dig som ska hyra ut i andra hand och vill att hyresgästen ska ha en borgensman. En billig peng för ett mycket viktigt dokument.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.