Fullmakt

En fullmakt skriver du när du önskar att någon annan ska kunna utföra ett ärende som kräver legitimation i ditt namn. Det finns flera anledningar till att skriva en och det kan bero både på att du är oförmögen att göra ärendet, inte har möjlighet eller inte har tid. Vi reder ut begreppet i artikeln nedan, där kan du även ladda ner en gratis mall.

Vad är en fullmakt?

Det är ett intyg som innebär att en av dig vald person kan antingen ta beslut i ditt namn eller utföra ärendet i det. En fullmakt kan innebära en fullständig rätt att representera dig eller så kan du välja ut specifika ärenden att fördela, exempelvis hämta ut recept på apoteket eller göra bankärenden.

Måste den vara skriftlig?

Både ja och nej. Det finns inget i lagen som säger att den måste vara det, utan den kan också vara muntlig. Däremot är det väldigt många som inte godkänner en muntlig fullmakt. av förklarliga skäl. Det är helt enkelt omöjligt för dem att avgöra om den är utgiven av rätt person. Varken banken eller apoteket kommer exempelvis godkänna en muntlig variant även om den så skulle vara ljudupptagen. Gör därför alltid en skriftlig variant.

Vissa verksamheter ger dig möjlighet att teckna en digital fullmakt genom att signera bank-ID. Det är naturligtvis en mycket smidig variant och gör att den som ska utföra ärendet åt dig slipper ta med din legitimation och strula med diverse dokument. Kontrollera gärna innan vad som krävs hos den verksamhet som gäller för att undvika problem på plats.

Ladda ner mall för fullmakt – Gratis!

Ladda ner Word

Fullmakt + juridisk rådgivning för 365:-
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en mall för fullmakt för endast 365:-. Då ingår även juridisk rådgivning och en fullständiga detaljerade instruktioner i priset. Ett litet belopp för ett många gånger väldigt viktigt dokument.

Läs även: framtidsfullmakt

Parterna i en fullmakt

En fullmakt behöver alltid två olika parter för att vara giltig:

Fullmaktsgivaren – Den person som ger en annan person behörigheten att utföra ärenden eller ta beslut i sitt namn.

Fullmaktstagaren – Det är helt enkelt den andra parten i fullmakten och således personen som får fullmakt att utföra ärenden i givarens namn.

Det här bör alltid vara med i en korrekt fullmakt

  • Namn och andra personuppgifter på fullmaktsgivaren och fullmaktstagaren.
  • En specificerad lista på vad som får göras av fullmaktstagaren.
  • När fullmakten gäller. Ange mellan vilka datum eller om den är på obegränsad tid.
  • Båda parters signaturer.
  • Vittnens signaturer, helst två olika. (Det är inte obligatoriskt men vi rekommenderar det starkt, särskilt om det gäller finansiella ärenden)

Tillfällen då en fullmakt kan behövas

En fullmakt kan lösa många problem och spara mycket tid. Här är några exempel du det kan vara en god idé att upprätta en:

  • Vid bankärenden som kräver fysisk närvaro och du av någon anledning inte själv kan vara på plats. Vad skälet till det är kan ju vara oändligt många. Du är sjuk, i utlandet eller måste ta hand om ett annat ärende samma tid. Du avgör helt själv om och när du behöver upprätta en fullmakt.
  • När ett avtal ska signeras. Du och din sambo kanske har köpt en lägenhet men en av er kan inte signera överlåtelseavtalet, då kan ni skriva en fullmakt specifikt för det.
  • Hämta ut recept på apoteket. Du kanske själv är för sjuk för att ta dig till apoteket och inte har tid eller möjlighet att använda en e-handel (typ Apotea) för att få det till dörren.
  • Hämta ut paket hos postombudet när du själv inte hinner eller kan hämta det.

Läs även: framtidsfullmakt

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.