Gåvobrev för fastighet

Har du planer på att skänka en fastighet till någon? Då måste du enligt lag uppföra ett så kallat gåvobrev. Vi förklarar de formella kraven på ett sådant brev för gåva av fastighet. Vi erbjuder dessutom en gratis mall du kan använda.

Gåvobrev för endast 395:-
Vill du köpa ett juridiskt korrekt avtal kan du göra det hos juridiskadokument.nu. De erbjuder dessutom gratis hjälp med att fylla i det korrekt. Det kan vara värt några hundralappar att få ett sådant värdefullt dokument 100% rätt.

Villkor för gåvan

Om du önskar kan du sätta upp villkor för ditt gåvobrev men det är helt frivilligt. Det kanske vanligaste villkoret är att fastigheten inte ska ingå i en framtida bodelning för den du skänker till, utan det ska vara den personens enskilda egendom. Det kan exempelvis vara om man vill ge sin son eller dotter ett fritidshus men inte vill att halva fastigheten ska tillfalla dennes make/maka vid eventuell separation. På så vis stannar egendomen inom familjen även framöver.

Mer om gåvobrev för fastighet

Fem saker du inte får missa när det gäller gåvobrevet.

 1. Det måste vara skriftligt och signerat
 2. Det är fritt fram för den som ska ge gåvan att sätta villkor för den. Som i exemplet ovan.
 3. Skänker du en fastighet till ett barn kommer det räknas som ett förskott på deras framtida arv. Förutsatt att du inte anger annat i gåvobrevet.
 4. Har du en make eller maka kan du i de flesta fall inte ge bort något utan dennes medgivande. Det kan även gälla vid samboförhållande.
 5. Skänker du fastigheten till mer än en person bör det klargöras hur mycket varje person får. Skriv in den procentuella fördelningen i brevet.

Formalia att förhålla sig till

 1. Givarens och mottagarens fulla namn och personnummer.
 2. Parternas adress, ort och postnummer.
 3. Fullständig information om fastigheten.
 4. Signatur från alla berörda parter. Namnförtydligande, ort och datum när det signerades ska också vara med.
 5. Gåvobrevet ska vidimeras av minst två personer. Utan vidimering kommer det inte att godkännas av Lantmäteriet.
 6. Ett förtydligande om hur stor del av fastigheten som skänks. Är det fler än en person som är mottagare av gåvan ska det stå hur mycket respektive person erhåller.
 7. Gåvovillkor, om du har några.

Gratis mall för Gåvobrev för fastighet:

Ladda ner vår mall i Word för gåvobrev fastighet gratis nedan:

Ladda ner – word-mall

Juridiskt korrekt gåvobrev för endast 395:-
Vill du köpa ett juridiskt korrekt avtal kan du göra det hos juridiskadokument.nu. De erbjuder dessutom gratis med hjälp med att fylla i det korrekt. Det kan vara värt några hundralappar att få ett sådant värdefullt dokument 100% rätt.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.