Hitta fastighetsbeteckning

Varje fastighet har en unik beteckning som kallas för fastighetsbeteckning. Fastigheten i sig är ett avgränsat markområde. I den här artikeln förklarar vi hur du kan hitta din, din grannes eller någon helt annans fastighetsbeteckning.

Hur ser en fastighetsbeteckning ut?

Varje fastighetsbeteckning finns i Lantmäteriets register och innehåller olika typer av information. Det handlar bland annat om diverse ekonomiska uppgifter, satta taxeringsvärden och ägarinformation. Observera att en fastighet inte är ett hus, som man lätt kan tro, utan tomten som huset ligger på. Det kan också vara exempelvis en åker eller en sjö.

Exempel på beteckning

Stockholm Albatrossen 1

Fastighetsbeteckningen består av ett områdesnamn (Stockholm), traktens namn (men i städer ett valt namn, här Albatrossen), ett blocknummer (1), ibland följt av ett kolon och ett enhetsnummer (inget i detta exempel).

Hur hittar jag en fastighetsbeteckning?

Det finns tre bra sätt att hitta en fastighetsbeteckning. Vi rankar dem från bästa till minst bra. Alla är bra dock.

  1. Besök Min Karta på Lantmäteriets hemsida. Där kan du söka fram adressen eller använda kartan för att hitta rätt fastighet. Du får fram fastighetsbeteckningen direkt. Då det är Lantmäteriet som handlägger alla fastigheters beteckningar är de garanterat alltid rätt här. Här kan du även logga in med BankID för att ta reda på vem som äger fastigheten.
  2. Hitta.se:s tomtkarta. Enkel att söka i och nästan lika smidig som Lantmäteriets tjänst (men lite väl mycket information att gå igenom ibland)
  3. Eniros karta. Ungefär samma som Hitta.se:s. Bra tjänst!

OBS! Det absolut säkraste sättet att få rätt fastighetsbeteckning är att kontakta Lantmäteriet direkt. Du hittar kontaktuppgifterna längre ner på denna sida. Är det din egen du söker kan du också se beteckningen i ditt köpekontrakt. Det ska även finnas med i eventuella lånehandlingar.

Läs även: Arrende – så fungerar det

Vanliga frågor

Vad har min bostadsrätt för fastighetsbeteckning?
En bostadsrätt har ingen egen fastighetsbeteckning. Istället brukar man benämna den med bostadsrättsföreningens namn och tilldelat lägenhetsnummer. Exempelvis Brf Entitan, lgh 47. Notera att det bostadsrättsföreningen nummer på lägenheten som gäller och inte går i serien 1001, 1002, 1101 etc. som också varje lägenhet har tilldelat efter vilken ordning det kommer i huset.

Vad är fastighetsbeteckning?
Varje fastighet har en sådan och det är för att enkelt kunna identifiera dem och information kring dem, som ägarskap och taxeringsvärde.

Var kan jag hitta en fastighetsbeteckning?
Se vår guide ovan.

Kan en fastighetsbeteckning ändras med tiden?
Ja det kan den. Det kan den exempelvis göra om den styckas av eller går samman med en annan fastighet. Eller om den får nya ägare. Vill du av någon anledning ändra en ska du kontakta kommunen som fastigheten ligger i för mer information.

Dags att köpa hus eller lägenhet? Hitta bästa räntan!
Tjänsten Zmarta låter flera olika långivare tävla om att ge dig det bästa alternativet för ditt bolån. Testa gratis idag – du har inget att förlora!

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.