Inbördes testamente mellan sambor

När en person i ett samboförhållande går bort ärver inte den andra något av den avlidnes egendom, utöver samboegendom, per automatik. De delarna ingår inte i bodelningen. Samboegendom är sådant som köpts för gemensamt bruk under den tid samboförhållandet pågått. Därför väljer många att skriva ett så kallat inbördes testamente mellan sambor.

Skriva inbördes testamente

Ett sådant testamente betyder att parterna bestämmer vad som ska gälla, d.v.s. vilka arvsregler som ska gälla, när den ena av dem går bort. På så vis kan man ärva varandra även som sambor. I testamentet kan det skrivas att samborna ska ärva bostaden efter varandra även om endast den ena parten en gång köpte den och att denne därmed inte behöver köpa ut andra eventuella arvingar för att kunna bo kvar. Det går givetvis även att testamentera bort annat också, som bohag och eventuella medel på fondkonton etc.

Finns det barn med i bilden, gemensamma eller barn till den avlidne, har dessa alltid rätt till sin laglott oavsett vad som står i testamentet. Laglotten uppgår till 50 % av arvslotten.

Inbördes testamentet för endast 395:-
Hos juridiskadokument.nu kan du köpa en mall för inbördes testamente plus får hjälp med att fylla i den korrekt för endast 395:-. En billig peng för ett väldigt viktigt dokument.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.