Köplagen

En snabbförklaring av köplagen

Köplagen är en svensk lag som reglerar alla former av köp av lös egendom. Ett exempel på lös egendom på bostadsmarknaden är bostadsrätter, medan villor och fritidshus istället räknas som fast egendom. Så när du ska köpa eller sälja en bostadsrätt kommer handeln till viss del regleras av köplagen.

Håll koll på dessa bestämmelser

En lag är ofta lång och komplex och köplagen innehåller dessutom fler delar som reglerar annan typ av lös egendom, som elektronik eller kläder. De delar som innehåller bestämmelser om bostadsrätter är färre och för att förenkla för dig så sammanfattar vi dem här. Har du ork och tid rekommenderar vi givetvis att du läser igenom hela lagen.

När du köper en bostadsrätt är det dessa bestämmelser du behöver ha i åtanke:

  1. Olika fel
  2. Undersökningsplikt
  3. Påföljder
  4. Friskrivningar

Vad gäller själva processen med köpet eller försäljningen så regleras de istället av bostadsrättslagen.

Viktiga skillnader mellan köplagen och lagen om köp av fastighet

Det finns många skillnader men några är viktigare att hålla koll på när det gäller köp av bostadsrätt. Det här tycker vi att behöver ha koll på:

Undersökningsplikten

När du köper fast egendom omfattas köpet alltid av undersökningsplikt. Det betyder att säljaren inte ansvarar för fel som en köpare borde ha upptäckt när hen genomförde undersökningen. Vad gäller köp av lös egendom och därmed bostadsrätt omfattas köparen endast av undersökningsplikten om säljaren faktiskt uppmanat hen att genomföra en.

Läs även: Undersökningsplikt vid köp av bostad

Säljarens rättigheter vid fel

Visar det sig att det finns ett fel på en fastighet som säljaren har ansvar för har köparen rätt till prisavdrag enligt lagen om köp av fastighet. Gäller det istället köp som omfattas av köplagen har säljaren alltid rätt att åtgärda felet innan ett prisavdrag sker.

Sälja som ”befintligt skick”

En säljare kan friskriva sig från vissa fel om köparen går med på det. Det ska i sådant fall tas med i köpeavtalet. Det räcker för det mesta att skriva att objektet säljs i befintligt skick för att friskrivningen ska vara giltig om köpet gäller en bostadsrätt. Det räcker inte om köpet gäller ett hus som villa eller fritidshus.

Funderar du på att köpa hus – säkra lägsta räntan
Lånekoll.se kan du ansöka om bostadslån hos över 30 banker på samma gång. Lånekoll.se letar fram de lånen med bäst ränta och villkor för dig och din situation.

Lendo är Sveriges ledande och största låneförmedlare. Hos Lendo får du en sammanställning av samtliga erbjudanden som bankerna kan erbjuda dig och det är du själv som väljer hos vem du vill låna.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.