Lagen om köp av fastighet

Lagen om köp av fastighet är en del av jordbalken och därmed inte en enskild lag, utan ett kapitel i en annan. Närmare bestämt det fjärde kapitlet. I det kapitlet regleras köp, byte och gåva av fast egendom som bland annat villa och fritidshus. Då bostadsrätt inte räknas som fast egendom ingår handel av den inte i denna lag.

Tänk på; det skiljer sig mellan fastighet och bostadsrätt

När du ska köpa ett nytt boende är det viktigt att veta att hus och bostadsrätter omfattas av olika lagar. Helt enkelt för att ett hus räknas som fast egendom i Sverige medan en bostadsrätt räknas som lös egendom.

Lagen om köp av fastighet berör endast fast egendom och aldrig lös egendom och reglerar därmed endast köp av fritidshus, villor och så vidare. Känner du dig osäker på vad som räknas som fast egendom framgår det av de tidiga kapitlen i jordbalken.

Det ingår i lagen om köp av fastighet

Lagen behandlar till stor del de rättigheter och förpliktelser som säljaren respektive köparen har vid en bostadsaffär. Dessutom anges vilka formkrav som finns när man köper/säljer samt vilka regler som gäller vid gåva eller byte av fastighet.

Det är bra för dig som köpare eller säljare att läsa igenom lagen innan du signerar ett överlåtelseavtal. Ansvarig mäklare bör också ha god insyn i lagen men det skadar aldrig att vara bra påläst för extra trygghet. Och för att kunna ställa de rätta frågorna. Det är i slutändan att ditt ansvar att du följer lagen, ingen annans.

Läs också: Överlåtelseavtal av bostadsrätt

Funderar du på att köpa hus – säkra lägsta räntan
Lånekoll.se kan du ansöka om bostadslån hos över 30 banker på samma gång. Lånekoll.se letar fram de lånen med bäst ränta och villkor för dig och din situation.

Lendo är Sveriges ledande och största låneförmedlare. Hos Lendo får du en sammanställning av samtliga erbjudanden som bankerna kan erbjuda dig och det är du själv som väljer hos vem du vill låna.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.