Överlåtelseavtal bostadsrätt

När någon säljer en bostadsrätt behöver ett överlåtelseavtal tecknas. Avtalet ska vara skriftligt och signeras av både köpare och säljare. I denna artikel berättar vi mer om det och erbjuder en mall för gratis nedladdning.

Juridiskt korrekt överlåtelseavtal för 395:-
För endast 395:- kan du köpa ett avtal hos juridiskadokument.nu. Fri juridisk rådgivning ingår i priset. En billig peng för ett mycket viktigt dokument.

Ladda ner gratis överlåtelseavtalPDF-fil
Ladda ner gratis överlåtelseavtalWord-fil

Formkrav för överlåtelseavtal för bostadsrätt:

Saknas något av nedanstående är risken att avtalet kan ogiltigförklaras.

  • Avtalet ska vara skriftligt.
  • Lägenhetsnummer för aktuell lägenhet ska framgå tydligt.
  • Föreningens fullständiga namn ska vara angivet.
  • Priset på lägenheten.
  • Säljaren och köparens fullständiga namn samt deras signaturer.

Bli medlem i bostadsrättsföreningen

För att en överlåtelse ska kunna genomföras måste den köpande (eller erhållande) parten godkännas och bli medlem av bostadsrättföreningen som bostaden ingår i. Det sker genom en medlemskapsansökan Skulle föreningen av någon anledning inte godkänna personen som vill bli medlem gäller inte längre överlåtelseavtalet och köpet kan ej genomföras. Det är väldigt ovanligt att det händer men kan t.ex. ske ifall där den köpande parten har alltför dåliga ekonomiska förutsättningar.

Fler sätt att överlåta bostadsrätt

Normalt sker ju en överlåtelse av bostadsrätt genom att innehavaren av den säljer den, men det finns andra tillfällen när en överlåtelse kan ske. Även i dessa fall måste föreningen godkänna den nya innehavaren.

  1. Arv av bostaden – Ska bekräftas av arvskifte och bouppteckning.
  2. Gåva av bostad – Bekräftas i normalfall genom gåvobrev för fastighet.
  3. Bodelning – Gäller när en bostad är under gemensamt ägande och den ena parten övertar den andras rätt till den. Sker genom bodelning.

Skriv köpekontrakt online med Lexly
Hos Lexly kan du skriva avtalet snabbt och säkert online. Lite dyrare men mycket smidigare och aningen bättre. En billig peng med tanke på storleken på affären och vikten av dokumentet. Lägg till en jurist om så önskas.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.