Vårdplikt av lägenhet

När du bor i en bostadsrätt eller i en hyresrätt kommer det med ett ansvar att ta hand om den, den så kallade vårdplikten. Vårdplikten betyder att du som boende måste se till att den sköts om och att inga skador uppkommer i den som kan anses onödiga och bero på försumlighet. Vårdplikten är en del av hyreslagen.

Vårdplikt när du bor i hyresrätt

Bor du i en hyresrätt regleras vårdplikten i hyreslagen, som är en del av jordbalken.

Viktigaste delarna i vårdplikten för dig som boende

  1. Aktsamhet. Du måste vara aktsam och se till att lägenheten är i gott skick och fri från skadedjur. Upptäcker du t.ex. skadedjur måste du se till att det anmäls till hyresvärden eller det bolag som anslås av hyresvärden.
  2. Skador och ersättning. Du kan, om du varit vårdslös på något sätt, bli ersättningsskyldig för skador som uppstått i lägenheten medan du bott i den. Det gäller alltså oberoende av vilken individ som tillfört skadan, om det så är ett barn, en hantverkare eller en festdeltagare. Du är ansvarig för lägenheten. Samma sak gäller om du hyr ut den i andra hand, då är det upp till dig att se till att din hyresgäst ersätter dig för kostnaderna. Se till att reglera det i ert hyresavtal.
  3. Skador p.g.a. vatten eller brand. Normalt är det inte ditt ansvar när det uppstår denna form av skador i lägenheten. Har de däremot uppstått för att du inte visat aktsamhet (punkt 1) kan du dock blir skadeståndsskyldig.

Underhållningsplikten är hyresvärdens ansvar

Till varje hyresrätt kommer också en underhållningsplikt. Den plikten är inte din som hyresgäst utan ligger på hyresvärden.

Vårdplikt när du bor i bostadsrätt

När du bor i en bostadsrätt omfattas du naturligtvis inte av hyreslagen utan istället av bostadsrättslagen. Det är i den som du hittar ditt vårdansvar för bostadsrätten. En tumregel är att du som lägenhetsinnehavare ansvarar för allt inom dina egna väggar, det inre underhållet, medan föreningen ansvarar för allt annat i fastigheten som fasad, rör i vägg, trapphus etc.

Givetvis behöver du vara aktsam även i en bostadsrätt. Uppkommer en skada på exempelvis rörledningar på grund av oaktsamhet kan du bli betalningsskyldig för reparationerna.

Känner du dig osäker på vad som gäller i din förening framgår det med största sannolikhet av föreningens stadgar. Har ni en egen hemsida kan det säkerligen stå även där.

Renovering av hyresrätt eller bostadsrätt

Bor du in en hyresrätt ska du alltid utgå ifrån att du inte får renovera utan hyresvärdens godkännande. Har du inget godkännande är risken stor att du får återställa lägenheten till det skicka den hade innan du flyttade in, även om det du gjort är förbättringsåtgärder. Du får inte ens måla hallen utan godkännande.

Bor du istället i en bostadsrätt kan du med gott samvete måla om och byta golv i hela lägenheten. Ska du däremot renovera kök och badrum, eller slå ut en vägg måste du få ett godkännande från din förening först då detta påverkar de delar som föreningen ansvarar för.

Funderar du på att hyra ut? Gör det tryggt och säkert
Samtrygg (annonslänk) är kanske marknadens mest seriösa och trygga uthyrningstjänst. De hjälper dig med hyreskontraktet, juridiken, kreditupplysningar, extra försäkring samt ger dig hyresgaranti när du hyr ut. Ett väldigt tryggt och säkert sätt att hyra ut hus.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.