Bryta avtal för nyproduktion

Har du köpt nyproduktion men av någon anledning inte vill fullfölja köpet? Det är inte bara att bryta avtalet hursomhelst men det kan låta sis göras. I den här artikeln förklarar vi hur du kan göra för att säga upp avtalet.

Hur kommer jag ur avtalet om köp av nyproduktion

Önskar du bryta ett förhandsavtal är det här saker du kan titta närmare på.

1. Hitta fel i avtalet

Börja med att plocka fram det avtal som parterna har signerat och de bilagor som kommer med det. Läs igenom det noga. I avtalet ska det tydligt stå med datum för när upplåtelseavtal ska skrivas och när du har rätt till tillträde i bostaden. Står de datumen inte med, eller om de inte är exakta, är det fel som ogiltigförklarar avtalet.

2. Om upplåtelsen dröjer

Ibland finns det inte med exakta och konkreta datum för när upplåtelsen ska ske utan endast en ungefärlig period. Exempelvis att upplåtelsen ska ske under första kvartalet ett givet år. Om bostadsrättsföreningen vill skjuta på upplåtelsen men ni inte är överens om det kan det vara skäl nog för att bryta avtalet.

3. Om tillträdet dröjer

Har ni skrivit upplåtelseavtal men tillträdet blir försenat kan det också vara grund till att säga upp avtalet. Det är viktigt att veta att bara för att ett bygge är försenat och därmed också ditt tillträde är det inte skäl nog. Det är helt enkelt en bedömning från fall till fall och oftast avgörs den i domstol. Bland annat tittar man på anledningen till förseningen.

4. Stämmer inte detaljerna kring bostaden?

Den här punkten är ju lite av en chansning. Men, om det visar sig att avgifterna blivit betydligt högre än sagt, om lägenheten är mindre, om fördelningen av lägenheter/lokaler i föreningen förändrats eller om planlösningen inte blev enligt ritning. Ja, då kan det vara skälv att bryta avtal av nyproduktion. Även här är dock allt en bedömningsfråga och det räcker förmodligen inte med att avgiften endast höjs 1 % exempelvis utan det krävs mer än så.

Dags att köpa hus? Hitta bästa räntan!
Tjänsten Zmarta låter flera olika långivare tävla om att ge dig det bästa alternativet för ditt bolån. Testa gratis idag – du har inget att förlora!

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.