Bästa elavtal 2024

Priserna på el har skjutit i höjden under senare tid och höjt kostnaderna rejält för framför allt många husägare. Med andra ord har det blivit ännu viktigare att se över sina elavtal och sin elleverantör.

Vi har sammanställt några av de mest kända, stabila och bästa aktörerna. Det kostar aldrig något att titta närmare på de olika leverantörerna och du kan spara många kronor på att jämföra dem. Har du själv inte tid eller lust att göra det, så finns det även bra alternativ för dig – jämförelsesajten.

De bästa och billigaste elavtalen just nu

Lista på några av de största och bästa aktörerna på svenska elmarknaden idag, sett till pris, hållbarhet och villkor.

Fortum Elavtal

 • Rabatt månadsavg.1 år
 • Påslag 4,7 öre/kWh
 • Månadsavgift 35 kr/mån
 • Vintersäkring möjlig
 • 100% fossilfri el

Skellefteå Kraft Elavtal

 • Rabatt månadsavg. 9 mån
 • Rabatt påslag 6 mån
 • Påslag 6 öre/kWh
 • Månadsavgift 45 kr/mån
 • Bra miljöval

Bästa elavtal - telge energi

Telge Energi Elavtal

 • Rabatt månadsavgiften i 1 år
 • Påslag 5 öre/kWh
 • Månadsavgift 49 kr/mån
 • Bra Miljöval

greenely elavtal

Greenely

 • Fri månadsavgift 6 mån
 • 100 % el från Bra miljöval
 • El till inköpspris
 • Månadsavgift på 205:-

Vad är ett elavtal?

Ett elavtal är ett avtal mellan en kund (dig) och en leverantör av el. Avtalet bestämmer vilket pris som du ska betala varje månad vilken löptid som gäller. I avtalet ska det även framgå alla andra avgifter som du som kund ska betala. Ett elavtal gäller enbart priset för förbrukningen av el och inte den kostnad som kommer med att vara uppkopplad mot elnätet. Kostnaden för uppkopplingen kan du själv inte påverka utan den bestäms av din geografiska position och inget annat.

Hur hittar jag bästa elavtalet?

Priserna för el varierar och beror främst på tre saker:

 • Vart i landet du bor.
 • Hur mycket el du gör av med varje månad eller år.
 • Vilket avtal du väljer.

Det är tyvärr inte så enkelt att det finns ett enskilt avtal som är billigast för alla konsumenter. Det är därför viktigt att själv läsa på och jämföra bland det olika elnätsbolagen (se 5 bästa längre upp). I den här artikeln ger vi en del tips på hur du kan tänka och därmed hitta det bästa elavtalet för dig.

Läs även: Billigaste bolånet

Vad ska jag tänka på vid val av elavtal?

När du väljer elbolag är det viktigt att du sätter dig ner och listar dina egna behov och ditt hushålls förutsättningar. Här är några punkter som kan vara väl värda att tänka på:

 1. Elbolagets generella omdömen
  Läs på vad elbolaget nuvarande kunder tycker. Är de tillfreds med priser, service och leverans? Och vad är de eventuellt missnöjda med? Är t.ex. snabb och bra service viktigast för dig så väljer du ett bolag som har det.
 2. Pris för elen
  Bäst pris är inte alltid bäst elbolag. Däremot vågar vi nog påstå att det är en viktigt punkt för så gott som alla. Priserna skiljer sig dock inte jättemycket åt mellan de bästa leverantörerna så väg in alla punkter.
 3. Om du vill ha fast eller rörligt avtal
  Fast och rörligt fungerar precis som för din bolåneränta. Ett rörligt pris kan variera över tid medan ett fast ger dig en större trygghet (men lite högre priser över tid). Många elnätsbolag erbjuder även en mix mellan fast och rörligt. Fundera ordentligt vad som passar dig och ditt hushåll bäst innan du väljer avtal och leverantör.
 4. Hållbarhetsaspekten
  Hur viktigt är hållbarhet för dig? Idag erbjuder så gott som alla bolag förnybar energi och det oftast att välja hur mycket av din el som ska vara förnybar. Det går också att själv välja från vilka källa energin ska komma, exempelvis från vindkraft, sol eller vatten.

Tänk även på din elförbrukning

Självklart är det även så att din elförbrukning varje månad påverkar vilken leverantör och vilket avtal som är bäst för dig. Du kan såklart även testa en jämförelsesajt, exempelvis Elskling, för att få hjälp med att hitta rätt avtal för dig.

Läs även: Recension av Göta Energi

Elskling elförmedlare

Elskling är inte en leverantör utan hjälper sina kunder att hitta bästa möjliga elavtal, med bäst villkor och lägst pris. Det är givetvis gratis att använda tjänsten.

Bäst elavtalen för hus och villa

När du köper ett hus behöver du alltid teckna ett elavtal för det. Och då gäller det att klargöra innan man tecknar ett vilket förbrukning man förväntar sig att ha. Flyttar du från en lägenhet till en villa är det viktigt att ha i åtanke att du förmodligen kommer ha en betydligt högre förbrukning efter flytten.
Har du små marginaler kan det vara en bra idé att låsa sitt pris med ett fast avtal, men vet du med dig att du klarar av upp- och nedgångar är ett rörligt pris alltid att föredra. Så har det i alla fall varit historiskt sett. Se till att skriva ner vad du önskar av ett elavtal och ett elnätsbolag och välj därefter, det kommer inte skilja sig jättemycket åt i pris mellan aktörerna utan snarare skiljer det sig mellan olika perioder så lägg även till sådant som smidighet och service på din lista.

Bäst elavtalen för lägenhet/bostadsrätt

När du bor i en lägenhet förbrukar du normalt sett inte särskilt mycket el och därmed är ett rörligt avtal att föredra. Det skiljer sig såklart från fall till fall beroende på storlek på lägenhet och vilka maskiner man har i lägenheten. En tumlare eller diskmaskin drar en del och har du sådana kan du räkna med högre elförbrukning.
I viss föreningar ingår elavtal i månadsavgiften då de förhandlat fram ett gemensamt avtal med bättre pris. Har de inte det ska du dock alltid teckna ett själv. Vissa glömmer det och då kan det plötsligt bli väldigt mörkt i lägenheten.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.