Handpenningslån – att låna till handpenning

När du köper en ny bostad behöver du lägga en handpenning kort efter kontraktsskrivande. Handpenningen ligger normalt sett på 10 % och ska vara betald inom 14 dagar, många gånger tidigare än så. Vad som gäller i ditt fall diskuterar du med mäklaren som ansvarar för försäljningen.

Det är givetvis inte alla som har 10 % av ett bostadsvärde på kontot och med dagens priser kan ju summan bli rejält hög. Ett köp på 5 mkr innebär ju en handpenning på 500 tkr. Har du inte de pengarna kan du istället ta ett handpenningslån genom banken, normalt den bank som beviljat dig bostadslån för bostaden du precis köpt. Lånet är tillfälligt och löses samma dag som du slutbetalar bostaden och kan flytta in. Många gånger flyttar du in innan du själv fått slutbetalt för din egen lägenhet eller hus om du byter boende på det sättet. I de fallen kan du behöva ett tillfälligt lån för hela bostaden du har köpt – ett så kallat överbryggningslån.

Pruta på ditt handpenningslån

Handpenningslån kommer för det mesta med en högre ränta än bostadslånet men se till att pruta även på det. Banken vill ju gärna ha dig som en kund över tid och att förlora en kund på en dålig ränta för handpenningen vill inte många göra. Det finns till och med de som vittnar om räntefria handpenningslån.

Det gäller eller kan gälla för handpenningslån

Villkoren för ett handpenningslån kan givetvis variera och beror bland annat på sådant som storlek, relation till banken och antalet månader du tror du behöver lånet. Det här gäller generellt:

  • Lånet gäller i max sex månader
  • Du behöver inte amortera på lånet under tiden du tar det
  • Handpenningslån betalas ut direkt när kontraktet för bostaden är signerat av säljare och köpare
  • Du måste betala tillbaka det senast samma dag som du får flytta in, får nycklarna till bostaden
Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.