Uppsägning av hyresavtal

Gratis mall för att säga upp hyreskontrakt med hyresvärden. Mallen är framtagen för att hyresgäster på ett korrekt sätt ska kunna säga upp sitt nuvarande kontrakt med sin värd. Den kan även enkelt anpassas för att gälla åt det motsatta hållet, där hyresvärden istället säger upp kontraktet.

I många fall räcker det med att endast skriva ett mail och förklara att man önskar frånflytta hyresobjektet. Hyr du exempelvis en lägenhet i andra hand och har en god relation med hyresvärden kan du skicka information med ett enkelt formulerat mail med ett förtydligande om när du önskar flytta ifrån lägenheten. Begär alltid, hur god relationen än är, ett läskvitto och en bekräftelse på att värden mottagit och läst din uppsägning.

Muntlig eller skriftlig uppsägning av hyresavtal?

I vissa fall kan det dock vara klokt att skicka in en mer formell uppsägning. Det är klokt i alla fall men i vissa mer än andra. Vi rekommenderar dock alltid att man skickar en uppsägning skriftligt, i vilken form det än må vara. Det finns inga regler mot en muntlig uppsägning av hyresavtal men för båda parters skull och för att slippa onödiga tvister bör den alltid vara skriftlig.

Se till att skicka in din uppsägning i god tid och ha din uppsägningstid i åtanke. Om inte hyreskontraktet säger annat ska du alltid räkna med att det är tre månaders uppsägningstid som gäller. Tänk också på att det är hela kalendermånader som gäller och inte 3 månader från den dag du skickar in ditt dokument. Skickar du exempelvis in en skriftlig uppsägning den 10 januari kommer du behöva betala för hela januari, februari, mars och april om hyresvärden inte godkänner annat.

Ladda ner: Gratis mall för uppsägning av hyresavtal

Mall för uppsägning av hyresavtal

TIPS! Hyr eller hyr ut tryggt med Samtrygg
Hyr eller hyr ut genom Samtrygg så sköter de administrationen åt dig, däribland ett juridiskt korrekt och tryggt andrahandskontrakt. Samtrygg är en börsnoterad bostadsförmedlingstjänst och den bästa av sin sort.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.