Avkastningsränta vid uthyrning

Om du funderar på att hyra ut din bostadsrätt eller din villa är det bra att ha koll på den så kallade avkastningsräntan. Den avgör bostadens kapitalkostnad och därmed vad som kan anses vara en rimlig hyra huset eller bostadsrätten.

I normalfall är avkastningsräntan 2 procentenheter över Riksbankens referensränta. Det betyder exempelvis att om referensräntan ligger på 0,25% är din avkastningsränta på 2,25%.

Riksbankens referensräntaAvkastningsränta
0%2%
0,5%2,5%
2%4%
3%5%
4,5%6,5%

Undantag från regeln om avkastningsränta

Två procent är alltså grundregeln men det finns undantag. De undantagen gäller framförallt när referensräntan är väldigt låg. På senare tid när Riksbanken satt räntan på både noll och minus har man som uthyrare fått räkna med en avkastningsränta på hela 4% istället.

Det kan finnas undantag där du får använda en högre avkastningsränta. De senaste åren har Riksbankens referensränta varit extremt låg. Den har till och med legat på minus 0,5% ett tag. När referensräntan är så låg kan man ha rätt att räkna med en högre avkastningsränta. Under de senaste åren har 4% varit den avkastningsränta man fått räkna med.

Hyr ut tryggt och säkert med Samtrygg
Samtrygg
 är kanske marknadens mest seriösa och trygga uthyrningstjänst. De hjälper dig med hyreskontraktet, juridiken, kreditupplysningar, extra försäkring samt ger dig hyresgaranti när du hyr ut. Ett väldigt tryggt och säkert sätt att hyra ut hus.

Hur mycket hyra får man ta ut?

Avkastningsräntan är alltså primär för att kunna räkna hur mycket hyra man får ta för sin bostadsrätt eller sitt hus vid en andrahandsuthyrning. Det är med andra ord inte tillåtet att fritt sätta hyran även om många tror det. Gör du det och den är alldeles för hög är risken stor att du kommer att få betala tillbaka en del av hyran till din hyresgäst. Hyresbeloppet baseras på de kostnader som du har för din bostad. Läs gärna vår artikel om skälig hyra och gör en uträkning i formuläret där för att få en klar bild av lämplig hyresnivå.

Du kan också räkna ut vad du kan hyra ut för direkt hos Samtrygg:

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.