Högre ränta, ny hyra?

En vanlig fråga bland de som hyr ut ett hus eller en lägenhet i andra hand är om man har rätt att höja sin hyra till följd av höjda bolåneräntor. Här ger vi ett snabbt och enkelt svar på den frågan.

Bostadsrätt och hus

Ja, som hyresvärd kan du höja hyran när du så önskar men höjningen måste anses vara skälig. Har du lån med rörlig ränta på det hus eller den lägenhet du äger kan kostnaden tänkas gå upp ibland. Då har du rätt att höja den hyra som andrahandshyresgästen betalar för att täcka de höjda kostnaderna. Se alltid till att meddela din hyresgäst i god tid om höjningarna. Detsamma gäller även andra påslag, som exempelvis höjd elräkning.

Hyresrätt

Hyr du ut en hyresrätt är det viktigt att tänka på att om hyresvärden höjer hyran är det du som står på förstahandskontraktet som är ansvarig för att betala in hyran och därmed även påslaget på hyran. Du får dock lägga på hyran på din andrahandsgäst men är alltid skyldig att meddela denna det i god tid så att hen har möjlighet att förbereda sig på höjningen.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.