Hur länge får man hyra ut?

Hur länge du har rätt och möjlighet att hyra ut din bostad beror på om det är en bostadsrätt, ett hus eller om det är en hyresrätt. Nedan kan du läsa vad som gäller för de olika bostadsformerna.

Innehållsförteckning

Vad gäller för bostadsrätt?

Det finns inga lagar som reglerar hur länge man som bostadsrättsinnehavare får hyra ut sin lägenhet. Istället är det bostadsrättsföreningen som bestämmer det och det förklaras normalt sett av dess stadgar. Finns det ingen sådan punkt i stadgarna kan du hyra ut så länge du vill men det vanligaste är att föreningen ska godkänna din uthyrning och därmed hur länge du får hyra ut.

Känner du dig osäker på vad som gäller för din bostadsrätt? Läs igenom stadgarna eller kontakta styrelsen i föreningen för ett klart besked.

TIPS! Sänk din bolåneränta!
Får du inte amorteringsfritt? Sänk din ränta istället! Genom att jämföra ett stort antal långivare hos Compricer kan du hitta lägre räntor och bättre villkor än du har idag. Det är gratis att använda och du har därmed ingenting att förlora på att ge det ett försök.

Vad gäller för villa och hus?

Om du önskar hyra ut ditt hus eller din villa sätter du själv reglerna. Det finns inga lagar som styr och du är fri att hyra ut precis hur länge du vill. Tänk dock på att hyran fortfarande måste vara skälig för att du inte ska riskerar återbetalningskrav.

Läs även: Hyra ut Attefallshus

Vad gäller för hyresrätt?

Vill du hyra ut en hyresrätt gäller ofta lite andra regler. Det är hyresvärden som avgör om du får hyra ut eller inte och avgörandet beror oftast på skälen till varför du vill hyra ut. Du får helt enkelt, liksom för bostadsrätter, skicka en ansökan till de ansvariga hos värden. Om du får godkänt av dem är du fri att hyra ut under den tiden ansökan gäller. Vill du sedan hyra ut ännu längre kommer du behöva skicka in en ny ansökan och hoppas på att du får godkänt.

I de fall som hyresvärden inte godkänner din ansökan så har du möjlighet att Hyresnämnden för att överklaga värdens beslut. Det är då upp till Hyresnämnden att göra en bedömning av din ansökan och huruvida du har rätt att hyra ut eller inte, och hur länge. Får du godkänt är det normala att man tilldelas rätten att hyra ut i upp till ett år men finns det bra skäl kan en längre uthyrningsperiod godkännas.

TIPS! Hyr och hyr ut med Samtrygg.
Med Samtrygg får du en trygg uthyrning och hjälp med all juridik. Försäkringar, avtal och hjälp med juridiken ingår nämligen i priset. Dessutom ingår hyresgaranti vilket innebär att du får hyra även om hyresgästen inte skulle betala. Bland en hel del annat. Testa gratis >

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.