Hyra ut Attefallshus

Ett Attefallshus kan ge ett välbehövligt tillskott till hushållets kassa om man väljer att hyra ut det. Det gäller dock att ha koll på alla regler som gäller samt vad som kan anses vara en skälig hyra.

Sedan nya regler infördes under 2020 har fler och fler fått upp ögonen för att utöka sin fastighets boyta med ett Attefallshus. Vissa använder det som gästhus, andra till barnen som blivit lite äldre medan en del hyr ut det för att dryga ut hushållskassan. Idag har man rätt att uppföra ett Attefallshus på 30 kvadratmeter vilket gör det till ett idealt litet boende för ensamhushållet. På 30 kvadratmeter kan man få till gott om boyta och alla bekvämligheter som behövs i ett boende, så som kök och badrum.

TIPS! TJÄNA MER med AIRBNB!
Genom att hyra ut via Airbnb kan du tjäna betydligt mer per dag. Det går att hyr ut under långa perioder även där men det vanliga är att hyra ut under korta perioder till högre hyra, till exempelvis turister som är villiga att betala mer. Besök gärna Airbnb och läs mer, det är smidigt, enkelt och tryggt att använda deras tjänster.

Innehållsförteckning

Schablonavdrag för att hyra ut Attefallshus

När du hyr ut ditt Attefallshus behöver du redovisa varför du satt upp det i första hans. har du byggt det för eget bruk men väljer att hyra ut det under begränsade perioder, exempelvis när du själv är bortrest på semester, kan du göra ett schablonavdrag. Det uppgår till 40.000:- per år. Det betyder att du bara betalar skatt på intäkter över 40.000:- (per år), ett väldigt bra och förmånligt sätt att dryga ut kassan med i snitt över 3000:- per månad.

Vad kan jag ta i hyra?

När du hyr ut en privat bostad gäller fri hyressättning. Samtidigt ska den vara skälig. Sätter du en oskälig hyra är risken att du kommer bli återbetalningsskyldig till din hyresgäst om hen går till hyresnämnden med ärendet. Men även om den måste vara skälig är det oftast en mycket god affär ändå.

När du sätter hyran ska du utgå från husets marknadsvärde, precis som på samma sätt som när man hyr ut en bostadsrätt eller ett hus. Vad marknadsvärdet är beror bland annat på husets storlek, läge och diverse materialval. Med andra ord kan det skilja sig ganska mycket från hus till hus. En skälig nivå på hyran är 4% av marknadsvärdet på Attefallshuset per år plus omkostnader för drift. Är det möblerat kan du lägga på ytterligare 15%.

Exempel: Har du ett Attefallshus värt 1 miljon kronor med driftkostnader på 3000:- i månaden blir månadshyran cirka 6.300:-. Hyr du ut den möblerad blir det cirka 7.300:-.

Du kan även enkelt och snabbt räkna ut skälig hyra via Samtrygg.

Vad gäller om jag byggt det för uthyrning?

Den stora skillnaden om du hyr ut ett Attefallshus som du byggt enbart för uthyrning, jämfört med om du har byggt det för att användas privat är schablonavdraget och därmed vilket skatt du ska betala. Har du byggt det för uthyrning gäller nämligen inte schablonavdraget och du måste skatta redan från första kronan.

Vad ska jag betala i skatt för att hyra ut Attefallshus?

När du ska räkna ut vad du ska betala i skatt börjar du med att dra av schablonavdraget på 40.000 från din årsintäkt. Sedan drar du av ytterligare 20% av dina hyresintäkter. På så vis får du fram ditt beskattningsunderlag som du sedan betalar 30% i skatt på.

Exempel: Du har en hyresintäkt på 90.000:- och drar av 40.000:- plus 20% i hyresintäkt (18.000:-). Det ger dig ett beskattningsunderlag på 32.000:- och en skatt på 9.600:-.

Har du byggt huset för uthyrning har du inget schablonavdrag och din skatt blir istället 21.600:-.

TIPS! Hyr ut Attefallshus genom Samtrygg
Med Samtrygg får du en trygg uthyrning och hjälp med all juridik. Försäkringar, avtal och hjälp med juridiken ingår nämligen i priset. Dessutom ingår hyresgaranti vilket innebär att du får hyra även om hyresgästen inte skulle betala. Bland en hel del annat. Testa gratis >

Fler vanliga frågor om att hyra ut Attefallshus

Hur länge kan jag hyra ut mitt Attefallshus?
Det är vanligt att hyresperioden för ett Attefallshus är på ett år till att börja med, men det är också möjligt att teckna en hyresperiod på längre tid. Du som äger huset bestämmer helt själv hur länge du vill hyra ut men det är viktigt att det framgår i hyresavtalet vilken tidsperiod som gäller så det är klart och tydligt för alla inblandade parter.

Kan jag kräva deposition?
Ja, absolut kan du göra det. Deposition är en summa pengar som hyresgästen betalar vid tecknande av hyresavtalet och som ska användas för att täcka eventuella skador på attefallshuset under hyresperioden. Det är helt enkelt en extra säkerhet för uthyraren om något skulle hända. Depositionen återbetalas vanligtvis till hyresgästen när hyresavtalet upphör och huset har lämnats tillbaka i samma skick som vid inflyttning. Se till att baka in information om depositionen i hyresavtalet eller skriv ett separat depositionsavtal.

Vad ska jag tänka på när jag hyr ut mitt Attefallshus?

  1. Se till att du har ett skriftligt hyresavtal: Det är viktigt att du har ett skriftligt hyresavtal som specificerar villkoren för hyresperioden, till exempel hyresbelopp, deposition, ansvar för eventuella skador och kostnader för sådant som el, vatten och värme.
  2. Försäkra huset: Se till att huset är försäkrat, både för att skydda dig själv och för att ge hyresgästen trygghet.
  3. Kontrollera hyresgästen ordentligt: För din egen skull är det viktigt att du har en hyresgäst som du känner att du litar på. Ta gärna referenser eller hyr endast ut till personer som känner någon i din umgängeskrets, som vännerna kan go i god för. Hyr aldrig ut till någon du inte har kontrollerat först. Be dem gärna ta en kreditupplysning på sig själva och lämna över till dig, man kan göra en sådan gratis per år på sig själv.
  4. Se till att huset är i bra skick och dokumentera skicka: Huset du hyr ut ska givetvis vara i gott skick. Se också till att skriva ner allt i en inventarielista och ta bilder på inventarierna. Hyresgästen ska också ta del av listan och godkänna den.
  5. Var tydlig med regler och krav: Hyresgästen bor i ditt hus och ska givetvis följa dina regler och krav, men det går ju endast om hyresgästen är medveten om vad som gäller. Så se till att det alltid är klart för den du hyr ut till vad gäller exempelvis husdjur, rökning och högljudda fester.
Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.

Lämna en kommentar