Hyra ut bostadsrätt

Funderar du på att hyra ut din bostadsrätt behöver du börja med att få ett godkännande från föreningen. Det är med andra ord inte fritt fram att hyra ut bostaden för att du äger bostaden* och vissa föreningar är väldigt restriktiva med tillåta uthyrning, särskilt om det är uthyrning via exempelvis Airbnb. Det brukar finnas tydliga bestämmelser för varje förening och känner du dig osäker på dem så kontaktar du föreningens styrelse.

De olika stegen för att hyra ut bostadsrätt

Vi har listat de olika stegen du bör ta i beaktande när du ska hyra ut bostadsrätt. Observera att allt inte gäller alla föreningar, där vissa t.o.m. kan ha fri uthyrning, utan är en generell beskrivning av stegen i processen.

1. Ansök om att få hyra ut

När du bestämt dig för att hyra ut, eller funderar på det, ska du börja med att skicka in en ansökan till föreningens styrelse. Det som gäller för dig och ditt boende regleras av föreningens stadgar men är också beroende av bostadsrättslagen. Du skickar helt enkelt in en ansökan och förklarar varför du vill hyra ut din lägenhet och hur länge. Det är inte säkert att skälet godtas men det finns ett antal scenarion som nästan alltid anses skäliga. Exempel på dem är:

  • Provbo med en annan person (partner) för att se om det fungerar.
  • Arbeta eller studera på en annan ort och avser flytta tillbaka efteråt.
  • Värnplikten.
  • Läget på marknaden gör att den inte går att sälja (väldigt sällsynt).
  • Om du är sjuk, eller ska hyra ut till barn.

2. Sätt en rimlig hyra för uthyrningen

Även om du hyr ut en bostadsrätt måste hyran vara skälig. Vad som är skäligt beror på många saker och absolut enklast är att använda guiden nedan. Tar du ut alldeles för mycket i hyra riskerar du att bli återbetalningsskyldig i framtiden och det vill du ju helst undvika. Dock är lagen idag väldigt generös kring uthyrning av bostadsrätt och du kommer förmodligen att kunna hyra till ett relativt högt belopp.

3. Hitta en hyresgäst

Det är inte alls omöjligt att du redan bestämt dig för vem du vill hyra ut till men om inte behöver du annonsera din uthyrning. Det kan du göra på många olika platser – Blocket, Facebook eller något annat liknande. Gör det med vetskapen att du kan få in väldigt många ansökningar, både seriösa och oseriösa.

Vill du istället ha hjälp med att hitta en hyresgäst och dessutom slippa administration och kontroller av den du hyr ut till kan du använda Samtrygg. Samtrygg är en börsnoterad bostadsförmedlare som hjälper till med försäkring, juridik och ser till att du alltid får betalt genom sin hyresgaranti.

Tänk på att du kan komma att behöva komplettera din ansökan till föreningen med namn och andra uppgifter på den du ska hyra ut till. Se gärna till att personen tar en kreditupplysning på sig själv då det ökar dina möjligheter att få ansökan beviljad.

4. Fixa andrahandskontrakt, besiktningsprotokoll och inventarielista

När du väl har hittat en hyresgäst bör du skriva ett andrahandskontrakt, göra en omfattande och tydlig inventarielista samt skriva ett besiktningsprotokoll. Se också till att hyresgästen tecknar en egen hemförsäkring då din med största sannolikhet inte gäller även för denne. Kontrollera gärna med ditt försäkringsbolag för att vara säker.

Besiktningsprotokoll ska ta upp alla eventuella skador som finns i lägenheten innan din hyresgäst flyttar in. På så vis har ni båda bevis om ni hamnar i konflikt gällande en uppkommen skada, på t.ex. golv eller väggar. Ta gärna bilder av hela hemmet för säkerhets skull.

5. Skatta på dina hyresintäkter

Det är inte alls säkert att du behöver skatta på dina hyresintäkter när du hyr ut din bostadsrätt. Enligt Skatteverkets regler får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor och avdrag för de avgifter du betalar in till din bostadsförening, månadsavgift och andra eventuella avgifter som exempelvis bredband. Allt över detta ska du betala 30% i skatt för.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.