Hyra ut hus – mall och regler

Vill du av någon anledning hyra ut ditt hus för att få in lite extra pengar finns det några saker som kan vara bra att tänka på. I denna artikel ger vi tips på hur du gör för att hyra ut ditt hus tryggt och säkert.

Till skillnad mot lägenheter krävs det inga godkända ansökningar för att hyra ut men det finns givetvis vissa regler du bör förhålla dig till. Ett av dem är att hyran ska vara skälig.

Innehållsförteckning

Hyran ska vara skälig

Här skiljer det sig inte reglerna mot när du hyr ut en hyresrätt eller en bostadsrätt. Hyran ska vara skälig, annars riskerar du att bli återbetalningsskyldig efter att din hyresgäst flyttat ut. Räkna enkelt ut med verktyget nedan vad en skälig hyra för just ditt hus är. Välj helt enkelt ”hus” i kalkylatorn och gå vidare.

Lägg upp en annons

Idag finns det massor av olika ställen att lägga ut din bostadsannons på. Blocket, Facebook eller kanske Airbnb. Vilken du än väljer är det viktigt att du skriver en seriös annons och lägger till bra bilder. Ju mer seriös annons desto mer seriösa personer kommer också ansöka om att hyra ditt hus.

Hyr ut tryggt och säkert med Samtrygg
Samtrygg
är kanske marknadens mest seriösa och trygga uthyrningstjänst. De hjälper dig med hyreskontraktet, juridiken, kreditupplysningar, extra försäkring samt ger dig hyresgaranti när du hyr ut. Ett väldigt tryggt och säkert sätt att hyra ut hus.

Se till att vara ordentligt försäkrad

När du ska hyra ut hus är det viktigt att se till att du och huset är ordentligt försäkrat. Säkerställ med ditt försäkringsbolag vad som gäller för dig. Normalt sett måste hyresgästen teckna en egen hemförsäkring för att skador som uppkommer ska ersättas av försäkringsbolaget. Är det så i ditt fall – var otroligt noga med att hyresgästen tecknar en egen hemförsäkring så fort denna flyttar in. Lägg in villkoret i hyresavtalet, annars kan din andrahandsuthyrning riskera att bli en dyr historia.

Skriv kontrakt och upprätta inventarielista

Hyr du ut hus är det väldigt viktigt att skriva ett andrahandskontrakt där så gott som allt omfattas. Det är viktigt för att undvika eventuella konflikter, då du har kontraktet att luta dig mot. Lägg även till en detaljerad inventarielista som bilaga till kontraktet. Gör en noggrann besiktning av huset, gärna tillsammans med din kommande hyresgäst, och dokumentera allt både med tydliga beskrivningar samt foton.

Ladda ner gratis hyresavtal i Word – här!

Juridiskt säkerställt andrahandskontrakt för endast 395:-
Hos juridiskadokument.nu kan du köpa ett juridiskt korrekt kontrakt och dessutom få juridisk hjälp med att fylla i det korrekt för endast 395 kronor. En väldigt billig trygghet för dig som ska hyra ut din villa eller ditt fritidshus över en längre tid.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.