Hyra ut hyresrätt i andra hand

Funderar du på att hyra ut din hyresrätt i andra hand är det viktigt att veta att din hyresvärd alltid måste godkänna uthyrningen. Det är inte alltid de godkänner det men det finns situationer då du faktiskt har den lagliga rätten på sin sida. Nedan listar vi lite att tänka på inför din andrahandsuthyrning.

1. Få tillstånd av din hyresvärd

Det är inte ens någon idé att börja processen utan att först ha fått godkänt av din hyresvärd och se till att göra det i god tid. Det gör du bäst med en skriftlig ansökan för att slippa eventuella konflikter framöver. Visserligen gäller muntliga avtal men de kan också vara svåra att bevisa.

Tillståndet gäller endast för den person som du ansökt för. Hyr du ut till någon annan riskerar du att bli av med ditt hyreskontrakt. Du måste med andra ord göra en ansökan för varje person som önskar hyra din lägenhet.

Det händer att hyresvärden nekar din ansökan och har du något av nedan listade skäl kan du istället ansöka om uthyrning hos Hyresnämnden. Skälen på listan är de som nämnden anser vara giltiga skäl för uthyrning:

  • Studier på annan ort än den du bor i.
  • En anställning på annan ord. Förutsätter att den är tillfällig.
  • Om du av olika skäl ska bo utomlands under en period.
  • Provbo med någon annan för att testa på om sambolivet fungerar.
  • Om du av någon anledning är inlagd på sjukhus eller liknande.

2. Skriv ett andrahandskontrakt

Var nog med att skriva ett korrekt andrahandskontrakt med din hyresgäst. Det ger både dig och den som hyr en trygghet genom hela perioden. Kontraktet ska signeras och delas ut till båda parter och även hyresvärden (fastighetsägaren) kan komma att vilja ha en kopia. Se till att avtala bort besittningsrätten när du skriver kontraktet.

Hyr ut genom Samtrygg
Hyr ut genom Samtrygg så sköter de administrationen åt dig, däribland ett juridiskt korrekt och tryggt andrahandskontrakt. Samtrygg är en börsnoterad bostadsförmedlingstjänst och den bästa av sin sort.

3. Räkna ut en rimlig hyra för din hyresrätt

Det är viktigt att du som hyr ut en hyresrätt tar en skälig hyra. Gör du inte det riskerar du att att bli återbetalningsskyldig om den som hyr begär det. Din återbetalningsskyldighet kan gå 24 månader tillbaka i tiden så har du exempelvis tagit 4.000 kronor i månaden över en skälig hyra kan du få betala tillbaka 96.000 kronor (!). Hyran ska utgå från den hyra du själv betalar och så kan eventuellt vissa påslag göras. Hyr du exempelvis ut den möblerad kan du göra påslag för det, men max 15 %.

Hyr du ut hus, bostadsrätt eller rum kan du använda denna beräknare för att avgöra om hyran är rimlig eller inte:

4. Gör en inventarielista

Gör även en omfattande inventarieförteckning tillsammans med den som ska hyra lägenheten så ni är överens om vilka inventarier som finns i lägenheten och i vilket skick de är. Ta gärna bilder av föremål av lite högre värde. Vi rekommenderar dock att du förvarar mer dyra föremål och saker med affektionsvärde på annat, tryggare ställe. Inventarielistan ska signerad av båda parter som även ska få varsin kopia. Listan går ni sedan igenom den dagen personen flyttar ut för att avgöra om denne är ersättningsskyldig för några saker.

Kom också ihåg att notera alla former av skador eller dylikt på lägenheten. Fotografera eller filma dem. När ni sedan går igenom lägenheten tillsammans vid utflyttning är det då enkelt att avgöra om det är nya skador eller inte, och därmed en trygghet både för uthyrare och den som hyr.

5. Betala räkningar och ordna med post

Det är du som sitter på förstahandskontraktet som är betalningsskyldig gentemot fastighetsägaren så lägg aldrig det på din andrahandshyresgäst. Om denne av någon anledning inte sköter sina betalningar och du inte själv betalar i hyran riskerar du att bli uppsagd från ditt kontrakt. Din hyresgäst bör alltså betala direkt till dig och du i din tur till värden.

Kom också ihåg att eftersända din post. Du har inte rätt att gå in i lägenheten under den tid du hyr ut för att titta till den eller göra ärenden som att hämta post. Det går visserligen att skriva in i hyresavtalet men det är betydligt smidigare att eftersända sin post.

6. Gör en kreditupplysning

Det är gratis för privatpersoner att göra en kreditupplysning på sig själv så begär in en från din kommande hyresgäst. Det bör du göra för att vara säker på att denne är en person som sköter sina betalningar.

Anlitar du Samtrygg för din uthyrning gör de kreditupplysning åt dig. De sköter också all annan administration mot en del av kostnaden för din uthyrning. De hjälper dig även att finna en andrahandshyresgäst.

Juridiskt korrekta hyresavtal för 395:-
Om du hellre vill sköta allt med din uthyrning själv rekommenderar vi starkt att du köper ett juridiskt korrekt hyresavtal genom juridiskadokument.nu. Det är en billig säkerhet för dig som hyr ut. I priset ingår även support.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.