Hyra ut rum

Vill du hyra ut ett rum i din bostad och få in lite extra pengar? Då gäller andra regler än vid uthyrning av hel bostad. Vi ger dig lite goda tips på hur du ska gå tillväga för att uthyrningen ska bli så bra och smidig som möjligt.

Regler kring uthyrning av rum

Det krävs inget tillstånd att hyra ut ett rum i hyresrätt eller bostadsrätt. Det förutsätter dock att du själv bor i lägenheten under tiden du hyr ut rummen. Gör du inte det är det istället en fullständig andrahandsuthyrning och du måste söka tillstånd hos antingen hyresvärd eller förening. För villa och fritidshus krävs det aldrig något tillstånd då det ju är du själv som står som ägare.

Bestäm hyran för rummet

Innan du annonserar, börja med att bestämma hyran för rummet du ska hyra ut. Det kan vara hur stort eller litet som helst men hyran för rummet behöver vara skälig. Så ju större och finare rum desto mer kan du ta betalt. Samma sak gäller läget på ditt boende, ju bättre läge desto mer betalt. Det tillkommer även aspekter som vad du själv betalar i hyra och om hyresgästen får tillgång till fler rum i bostaden eller inte. Genom att sätta en skälig hyra ökar du inte bara möjligheterna att faktiskt hyra ut rummet utan undviker också eventuella konflikter och återbetalningskrav i framtiden. Så, sätt en skälig hyra. Använd gärna verktyget nedan för att finna ut vad den är på just ditt rum.

Skriv ett hyreskontrakt

Precis som när du hyr hela din bostad är det viktigt att skriva ett inneboendekontrakt, ett avtal med den du hyr ut till som reglerar villkoren för uthyrningen. I avtalet ska det framgå bland annat vilken hyresnivå som gäller, uppsägningstid, vilka rum hyresgästen har tillgång till och olika förhållningsregler personen behöver förhålla sig till. Det senare kan vara sådant som rökning, fester eller gäster på rummet.

Ta också kontakt med ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller när du har en inneboende i ditt hem.

Respektera din hyresgäst privatliv

Det är lätt att tänka att rummet är ditt och att du därmed har fri tillgång till det. Det är dock viktigt att respektera hyresgästens rätt till ett privatliv och att denna kan känna sig trygg i sitt boende. Så, gå aldrig in i det och låt personen sköta om allt i det på egen hand.

Låt Samtrygg sköta din uthyrning
Anlitar du Samtrygg för din uthyrning sköter de all administration och så har de koll på juridiken åt dig. De tar en provision på din hyra men det är många gånger värt det för att känna trygghet i sin uthyrning.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.