Hyra ut till företag

Funderar du på att hyra ut din bostad till ett företag? Då gäller i princip samma regler som vid andrahandsuthyrning till privatpersoner. Du behöver ett godkännande antingen från din hyresvärd om det gäller en hyresrätt eller ett från din förening om det handlar om en bostadsrätt. Hyr du ut till företag utan ett godkännande riskerar du att förlora ditt förstahandskontrakt eller bli tvungen att sälja din lägenhet.

Är det bättre hyra ut till företag?

Det finns både fördelar och nackdelar med att hyra ut din bostad till ett företag. Fundera därför noggrant igenom huruvida det bästa för dig är att hyra ut till en privatperson eller företag.

Fördelarna

  • Höge månadshyra. Du kan många gånger ta ut en högre hyra av företag eller organisationer. Det är dock viktigt att tänka på att hyran måste vara skälig.
  • Tryggare uthyrning. Företag har ofta en tryggare ekonomi och du riskerar inte uteblivna betalningar. Dessutom är företag måna om att medarbetarna sköter sig för varumärkets skull.
  • Mindre slitage. Färre fester och veckopendling betyder med största sannolikhet att din bostad drabbas av mindre slitage.

Nackdelar

  • Vid eventuell konflikt. Om det mot förmodan skulle uppstå en konflikt är risken att den blir utdragen om motparten är ett företag. Av den enkla anledningen att de ofta besitter resurser för det.
  • Okänd hyresgäst. Hyr du ut till företag finns risken att du inte har koll på vem som bor i den. Om det går, få in i kontraktet att du ska meddelas och godkänna vem som bor i den.

Räkna ut en rimlig hyra

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.