Hyra ut via Airbnb

Airbnb är en onlinetjänst som kan nyttjas av både företag och privatpersoner som vill hyra ut en bostad under en kortare tid, till exempel när man är på semester eller tjänsteresa. Andra uthyrningstjänster kräver ofta längre uthyrningsperioder. Vi går igenom det du behöver veta för att hyra ut via Airbnb och tjäna lite extra pengar.

Så hyr du ut via Airbnb

Det är verkligen smidigt att hyra ut din bostad via tjänsten när det bara handlar om ett fåtal dagar. Vill du hyra ut under en längre period kan det dock vara bättre att använda en tjänst likt Samtrygg istället. Innan du lägger ut en annons är det viktigt att ha koll på reglerna för olika typer av bostäder:

Villa eller fritidshus – Här är det fritt att hyra ut som du vill. Du behöver med andra ord inga tillstånd för att göra det.
Bostadsrätt eller hyresrätt – För att hyra ut en lägenhet krävs alltid tillstånd, även om det bara är en dag eller två. Har du en hyresrätt ansöker du hos värden och har du en bostadsrätt hos föreningen. Får du inte godkänt och hyr ut ändå kan du förlora din rätt till lägenheten, även om det ska mycket till för att det ska bli så. Det är dock alltid bra att ha en god och seriös relation till sin värd.
Rum i bostadsrätt eller hyresrätt – Du behöver inget tillstånd för att hyra ut ett rum via Airbnb. Det förutsätter dock att du själv bor i lägenheten under tiden du hyr ut rummet.

1. Börja med att lägga upp en annons

Det är enkelt att skapa en annons hos Airbnb. Du kommer att få svara på en rad frågor om lägenheten och sedan kan du välja mellan vilka datum du ska hyra ut, priset och villkor för uthyrningen.

Försök att beskriva ditt boende både på ett ärligt och säljande sätt. Du vill ju locka potentiella hyresgäster men samtidigt inte riskera att få dåliga omdömen efteråt för att du inte var helt sanningsenlig. Komplettera med bra foton. Ta din tid för att fota så de blir så fina som möjligt.

Hyra ut under en längre tid? Välj Samtrygg!
Samtrygg är en bostadsförmedlingstjänst som inte bara hjälper dig med all administration och juridik. De erbjuder dessutom hyresgaranti så du alltid får in dina pengar.

2. Välj och vraka bland ansökningar

Har du gjort en bra annons och satt en skälig hyra kommer du förmodligen få in massa ansökningar på ditt boende. Särskilt om bostaden ligger i ett bra läge och det är under semestertider. Kontrollera de sökandes egna omdömen (uthyraren sätter också omdöme) och välj efter det den du önskar som hyresgäst. Du har 24 timmar på dig efter ansökan kommit in. Var noga med att svara på ansökningar i god tid, annars kan det påverka din ranking och framtida möjligheter att hyra ut.

3. Agera hyresvärd och ta hand om gästen som du själv skulle vilja bli omhändertagen

Du är hyresvärd eller hotellvärd. Det är alltså du som ska se till att gästen kommer in i bostaden ordentligt och på utsatt tid. Bostaden ska vara städad och om du sagt att de ska finnas sängkläder, badlakan och dylikt ska det finnas på plats och vara nytvättat. Reglerna för gästens vistelse bestämmer du själv – om gästen får röka någonstans, ha med husdjur eller ha fester.

Du kan givetvis begära att gästen städar efter sig men det är alltid du som ansvarar att det ser bra ut för nästa gäst så ordna hellre med det själv. Du kan ta betalt för det.

Fördelar och nackdelar med Airbnb

Fördelar

  • Du kan hyra ut under korta perioder som endast en helg eller vecka.
  • Du kan hyra ut en del av bostaden som ett rum eller en övervåning.
  • Det är enkelt, på alla sätt. Och tjänsten är känd över hela världen vilket gör det lätt att hitta hyresgäster.
  • Airbnb erbjuder även hyresvärden att recensera gästen vilket gör att du alltid kan kontrollera dem till viss del innan.

Nackdelar

  • Tjänsten tar du en avgift både för dig och din hyresgäst så ta med det i beräkningen. Det är dock gratis att registrera sig.
  • Det är många semesterfirare som hyr och under en kortare tid, då ökar riskerna för att de inte respekterar ditt hem.

Vanliga frågor om uthyrning

Vad kostar det att hyra ut via Airbnb?
De tar i normalfall 3 % i serviceavgift när du hyr ut via dem. Det är gratis att registrera sig och lägga upp annonser. De tar bara betalt när något är uthyrt.

Hur mycket kan man tjäna egentligen?
Det beror på vilket typ av boende du har, vilken stad det handlar om och var bostaden är placerad. Centrala eller ”lyxiga” lägen är värda mer. I Stockholm är snittintäkten cirka 1100 kronor per natt, i Malmö är den omkring 710.

Är man försäkrad om man hyr ut?
Ja, Airbnb har en försäkring, utöver din hemförsäkring, som hjälper dig om något går sönder eller liknande under gästens vistelse i bostaden. Försäkringen är inte heltäckande men en trygghet för dig som hyr ut.

Är det en rättighet att hyra ut sin bostad?
Både ja och nej. Har du en villa eller fritidshus krävs inga tillstånd men för hyresrätt och bostadsrätt gör det det. Det är väldigt vanligt att föreningar och värdar nekar uthyrning och då är det viktigt att respektera det.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.