Inventarielista vid uthyrning av bostad

När du ska hyra ut din bostad eller ett rum i den är det viktigt att göra en inventarielista. Det är en lista över alla de saker som du lämnar kvar till din hyresgäst att nyttja, det kan vara allt från soffa och bord till köksattiraljer. Genom att skapa en inventarielista undviker både du som hyr ut och den som hyr framtida konflikter, om inte annat minskar den risken för det betydligt. Listan ska signeras av båda parter och läggs som bilaga till ert hyresavtal.

Var petig när du gör en inventarielista

Det är dina saker du lämnar kvar när du hyr ut din bostad så se till att få med så mycket som möjligt i din lista. Ju mer du tar med och ju mer noggrann du är desto mindre risk är det för att du förlorar pengar i slutändan. Både du och hyresgästen vill slippa scenarion där ord står mot ord. Glömmer du att ta med en sak i din lista eller missar skriva skicket på den blir det svårt att hävda att hyresgästen gjort något fel när denne ska flytta ut och ni går igenom listan.

  • Ta med alla inventarier av något värde i listan.
  • Beskriv skicket av allting väldiga noga. En fläck på en soffa ska stå med. Är den i nyskick ska det istället stå det till exempel.
  • Gå igenom listan flera gånger så du inte missar något.
  • Stäm av den med hyresgästen.
  • Signera den och lägg som bilaga till hyresavtalet. Både parter ska signera listan för att den ska vara giltig.

Så skapar du en bra lista

Beroende på hur stor bostad du hyr ut och hur mycket du lämnar kvar kan det vara olika svårt att hålla ordning på alla saker som bör listas. Hyr du ut ett hus eller större lägenhet blir det extra viktigt att vara strukturerad. Tänk på detta när du skriver din inventarielista:

  1. Ta rum för rum. Börja med ett rum och skriv upp allting i det. Notera vilket rum det gäller, vad som ingår och vilket skick det är i.
  2. Notera kvantiteter. Gör det enkelt för dig. Skriv antalet av något istället för att skriva varje sak en gång. Har du tre likadana fåtöljer i samma skick, notera 3.
  3. Kom ihåg kyl, frys och tvättmaskin. Ja, och alla andra inventarier av liknande sort. Diskmaskin till exempel.
  4. Garderober, balkong och vindsförråd. Det är lätt att glömma utrymmen man inte riktigt bor i, men även där brukar det finnas inventerier, glöm inte dem.

Fota och filma

Det kan vara svårt att beskriva saker med ord och då är det en god idé att fota eller filma de sakerna. Då kommer skick framgå tydligt vilket blir en trygghet för dig som hyr ut. Tänk dock på att hyresgästen också måste godkänna bilderna för att de ska räknas.

Hyr ut tryggt med Samtrygg
Samtrygg är en bostadsförmedlingstjänst som ger dig ekonomisk och juridisk trygghet när du hyr ut. De sköter det mesta mellan dig som hyresvärd och din hyresgäst.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.