Räkna ut kapitalkostnad för bostadsrätt

För att räkna ut din kapitalkostnaden för din bostadsrätt eller ditt hus ska du utgå från aktuell avkastningsränta och din bostads beräknade marknadspris.

Avkastningsräntan är normalt sett 2 procentenheter över Riksbankens referensränta med du kan få marknadsvärdet antingen genom att anlita en mäklare för en värdering eller titta på säljstatistiken på exempelvis Booli i det område du bor.

Ta sedan marknadsvärdet och gångra det med avkastningsräntan. Dela därefter den summan med tolv och lägg sedan till summan för dina olika driftskostnader (avgift, el, gas, försäkring etc.). Det belopp du får fram är det som kan anses vara en skälig hyra på din bostadsrätt, eller ditt hus.

På den här sidan förklarar vi skälig hyra lite närmare och så kan du göra en uträkning direkt i ett formulär.

Hyr ut tryggt och säkert med Samtrygg
Samtrygg
 är kanske marknadens mest seriösa och trygga uthyrningstjänst. De hjälper dig med hyreskontraktet, juridiken, kreditupplysningar, extra försäkring samt ger dig hyresgaranti när du hyr ut. Ett väldigt tryggt och säkert sätt att hyra ut hus.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.