Skälig hyra – vad är det?

En skälig hyra är det som du som hyresvärd har rätt att ta ut när du hyr ut din bostad. Det skiljer sig något åt huruvida du hyr ut en hyresrätt eller bostadsrätt eller om du hyr ut ditt boende i första eller andra hand. Vi reder ut vad som gäller.

Hur mycket hyra kan du ta ut?

Den här kalkylatorn gör att du snabbt kan räkna ut vad som är en skälig hyra för just ditt boende. Den tar automatiskt hänsyn till alla delar som påverkar hyresnivån på olika boenden.

Skälig hyra vid uthyrning av bostadsrätt och hus

Det är relativt enkelt att idag ta ut en ganska hög hyra när man äger en bostadsrätt eller ett hus. Den regeln infördes 2013. Att det går att ta ut en hög hyra innebär dock inte att det är fri hyressättning utan vid uthyrning av hus, radhus, bostadsrätt etc. ska det liksom för hyresrätt vara en skälig hyra. Hyran du sätter får inte överstiga summan av de kostnader som du som innehavare har för kapital och drift. Gör den det riskerar du att bli återbetalningsskyldig. Detta är reglerat i privatuthyrningslagen.

Din kapitalkostnad är den årliga avkastningsräntan på bostadens marknadsvärde. Den ligger normalt sett på två procentenheter över Riksbankens satta referensränta. Är referensräntan exempelvis på 2 % är avkastningsräntan 4 %. Den ska du räkna med även om du inte har några lån på bostaden.

Din driftskostnad är de kostnader som bostadsinnehavare har för avgifter till föreningen (botadsrätt eller radhus), elavtal, vatten, parkering, förråd etc. Till driften går också att lägga till slitage för ute- och innemöbler i viss mån.

Läs även: Bästa och billigaste elavtalen

Så räknar man ut skälig hyra för bostadsrätt och hus

Gå igenom stegen nedan eller använd formuläret ovan.

  1. Räkna ut din kapitalkostnad. Bostadens marknadsvärde x avkastningsräntan.
  2. Räkna ut din driftskostnad. Se ovan vad som du kan räkna in.
  3. Räkna ut totala kostnaden genom att addera kapitalkostnad med driftskostnad. Hyr du ut den möblerad kan du lägga till ytterligare 15 %.

Exempel: Du hyr ut en möblerad lägenhet värd 6.500.000:- med en driftskostnad på 6.000:- i månaden. Vi räknar med en referensränta på 1 %. Du kan ta ut (6.500.000×0,01)/12+6.000= 11.417:-. Lägg till för möbler och du får 11.147×1,15=13.129:-

Skälig hyra för hyresrätt

Vad som är en skälig hyra för ett förstahandskontrakt är normalt sett en förhandlingsfråga mellan hyresvärden och hyresgästföreningen. Privatpersoner är inte delaktiga i den processen. Den ska dock vara skälig och i detta fall styrs den av hyreslagen och enligt den får den inte vara högre än andra lägenheter som bedöms som likvärdiga.

Läs även: Om att hyra ut bostadsrätt

Hyra ut i andra hand – skälig hyra

Ska du hyra ut din hyresrätt i andra hand ska du utgå från din egen hyra, det är alltså inte en förhandlingssak. Skulle du ta ut en oskälig hyra finns det en risk att din hyresgäst kommer att kräva återbetalning av beloppet över den skäliga hyran vilket kan bli dyrt om du inte sparat dessa pengar under tiden. Så se till att sätta rätt hyra från början för att slippa framtida konflikter som både kan bli dyra och kosta mycket energi.

Du får hyra ut din hyresrätt för samma belopp som du själv har i hyra. Har du t.ex. 5.500 kronor i månadshyra är det den som gäller. Det finns dock påslag du har rätt att göra:

Påslag för möblerad lägenhet

Hyr du ut din hyresrätt möblerad kan du göra ett påslag på mellan 10-15 %. Det finns visserligen inga regler som styr det men det är vad Hyresnämnden brukar utgå från om de ska göra en bedömning, så håll dig till det. Påslaget förutsätter att lägenheten är fullt möblerad så du kan inte bara lämna ett par stolar och lägga till procenten på hyran. Utgångspunkten för fullt möblerad är att din hyresgäst inte behöver ta med sig egna möbler.

Påslag för parkering och el

Du har rätt att göra påslag för el och parkering även om de ingår i hyran. Då kan du lägga på summan för vad de normalt sett kostar. Är den genomsnittliga parkeringsavgiften i området 800kr/mån kan du exempelvis påföra det beloppet till hyran. Samma sak gäller beloppet för en normal elförbrukning för din lägenhetsstorlek.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.