7.1 C
Stockholm
torsdag, oktober 21, 2021

Skälig hyra – vad är det?

HemBostadBostadsjuridikSkälig hyra - vad är det?

En skälig hyra är det som du som hyresvärd har rätt att ta ut när du hyr ut din bostad. Det skiljer sig något åt huruvida du hyr ut en hyresrätt eller bostadsrätt eller om du hyr ut ditt boende i första eller andra hand. Vi reder ut vad som gäller.

Hur mycket hyra kan du ta ut?

Den här kalkylatorn gör att du snabbt kan räkna ut vad som är en skälig hyra för just ditt boende. Den tar automatiskt hänsyn till alla delar som påverkar hyresnivån på olika boenden.

Skälig hyra för hyresrätt

Vad som är en skälig hyra för ett förstahandskontrakt är normalt sett en förhandlingsfråga mellan hyresvärden och hyresgästföreningen. Privatpersoner är inte delaktiga i den processen. Den ska dock vara skälig och i detta fall styrs den av hyreslagen och enligt den får den inte vara högre än andra lägenheter som bedöms som likvärdiga.

Hyra ut i andra hand – skälig hyra

Ska du hyra ut din hyresrätt i andra hand ska du utgå från din egen hyra, det är alltså inte en förhandlingssak. Skulle du ta ut en oskälig hyra finns det en risk att din hyresgäst kommer att kräva återbetalning av beloppet över den skäliga hyran vilket kan bli dyrt om du inte sparat dessa pengar under tiden. Så se till att sätta rätt hyra från början för att slippa framtida konflikter som både kan bli dyra och kosta mycket energi.

Du får hyra ut din hyresrätt för samma belopp som du själv har i hyra. Har du t.ex. 5.500 kronor i månadshyra är det den som gäller. Det finns dock påslag du har rätt att göra:

Påslag för möblerad lägenhet

Hyr du ut din hyresrätt möblerad kan du göra ett påslag på mellan 10-15 %. Det finns visserligen inga regler som styr det men det är vad Hyresnämnden brukar utgå från om de ska göra en bedömning, så håll dig till det. Påslaget förutsätter att lägenheten är fullt möblerad så du kan inte bara lämna ett par stolar och lägga till procenten på hyran. Utgångspunkten för fullt möblerad är att din hyresgäst inte behöver ta med sig egna möbler.

Påslag för parkering och el

Du har rätt att göra påslag för el och parkering även om de ingår i hyran. Då kan du lägga på summan för vad de normalt sett kostar. Är den genomsnittliga parkeringsavgiften i området 800kr/mån kan du exempelvis påföra det beloppet till hyran. Samma sak gäller beloppet för en normal elförbrukning för din lägenhetsstorlek.

relaterade artiklar

Köpa fritidshus

Bästa fonder 2021

Husbesiktning