Inre och yttre reparationsfond – det är skillnaden

Snabbt förklarat är den inre reparationsfonden en fond som tillhör den enskilda bostadsrätten och kan användas för interna renoveringar eller upprustningar. Den yttre fonden är bostadsrättsföreningens gemensamma fond för underhåll av de gemensamma ytorna av huset, t.ex. renovering av tak, tvättstugor eller fönster.

I denna artikel redovisar vi vad skillnaderna mellan de olika fonderna egentligen är och hur de kan nyttjas.

Den inre reparationsfonden

En liten del av din månadsavgift till bostadsrättsföreningen går normalt sett till en reparationsfond för din bostadsrätt, den s.k. inre reparationsfonden. Den är knuten till din bostad och endast den, ingen annan kan nyttja den. Fonden kan du som innehavare nyttja om du önskar renovera invändigt, mot att du visar kvitto på det du har handlat – vare sig det är en tjänst eller material. Tänk dock på att kvittona får vara max ett år gamla och att du fortfarande måste bo i lägenheten.

Hur mycket du har i din fond har din förening koll på. Kontakta dem för att få ett utdrag ur lägenhetsregistret, där denna summa står. Förvänta dig inga större belopp i fonden då de flesta föreningar slutade avsätta pengar för många år sedan, om de ens gjort det. Det skadar dock inte att fråga.

Finns det en inre reparationsfond rekommenderar vi att ni nyttjar den innan ni flyttar ut, annars går den vidare till nästa ägare. Har ni sålt men inte flyttat ut och tar ut pengar ur fonden under den tiden riskerar ni dock att bli skyldiga nästa ägare motsvarande belopp.

När du har sålt en lägenhet och deklarerar den året efter har du rätt att göra avdrag för det belopp som du tillfört den inre reparationsfonden genom åren. Rådfråga din mäklare om du känner dig osäker, de hjälper normalt sett till med deklarationen.

Det här kan du använda den inre fonden till – sex exempel

  • Byta ut kyl, frys eller spis
  • Måla om alla ytskikt – tak, väggar och snickerier
  • Byta ut din golv
  • Renovera kök och badrum
  • Sätt upp nya golvsocklar
  • Platsbyggda skåp

Dags att sälja din bostadsrätt?
Genom hittamäklare.se kan du snabbt få in offerter från olika mäklare i ditt närområde. Det är ett snabbt och smidigt sätt att hitta rätt mäklare för just dig. Tjänsten är 100% gratis och du binder dig inte till någon mäklare genom den. Du får helt enkelt bara gratis hjälp att hitta rätt.

Den yttre reparationsfonden

En yttre reparationsfond berör inte din egen bostad utan de gemensamma ytorna/delarna som finns i en bostadsrättsförening. Den ska helt enkelt betala för föreningens fastighet och dess underhåll. Det kan handla om sådant som fönsterbyte, stamrenovering, byte av tak eller fasadrenovering.

Den yttre reparationsfonden är tom

Ja, det låter kanske lite galet men det är sant. Man talar om en yttre reparationsfond men det finns inga medel i den. Det är istället ett sätt att bokföra:

Exempel:
Brf Blåklinten har 5.000.000 kr i den yttre reparationsfonden. De behöver göra om sin tvättstuga och har fått ett fast pris om 300.000 kronor för arbetet. De har dock bara 100.000 kronor i sin kassa och kommer behöva ta lån för resterande 200.000 kronor. Även om medel finns i den yttre reparationsfonden finns alltså inga pengar för renoveringar.

Det här ska du undersöka innan du köper bostadsrätt

Det här betyder alltså att om du ska köpa en ny lägenhet och är osäker på om föreningen har pengar för framtida och planerade renoveringar, så är det inte i den yttre reperationsfonden du ska titta. Den säger ingenting. Det du ska titta på är hur mycket tillgångar föreningen har utöver de egna fastigheterna, eller skulder för den delen. När en större renovering ska göras tar bostadsrättsföreningen med största sannolikhet lån och beroende på dess ekonomiska ställning kommer det beröra din månadsavgift mer, mindre eller inte alls. Kolla alltså föreningens skuldsättning innan du köper en bostad och jämför den med underhållsbehovet och framtida renoveringar.

Funderar du på att sälja din bostad?
Genom hittamäklare.se kan du snabbt och smidigt hitta en bra matchning för dig och din försäljning. Tjänsten är gratis för dig som söker mäklare.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.