Köpa bostad utan mäklare

Ibland händer det att en bostadsinnehavare väljer att sälja sin bostad utan mäklare. Det gör den för det mesta för att slippa betala dyra mäklararvoden. Det är kanske vanligast när det handlar om mindre fritidshus men kan också se vid större affärer. Köper du en bostad utan att en mäklare involverad kommer det ställa högre krav på säljaren men också dig som köpare. Prislappen må bli lägre men det finns en del du själv kommer behöva tänka på och ta hand om.

Säkerställ att bostaden är i gott skick

Se till att besiktiga bostaden, läsa på om föreningen om det är en bostadsrätt och ställa alla de frågor som normalt sett en mäklare förmedlar. Kika gärna i ett prospekt från någon annan bostad du varit på visning på för att få en bild av vad du behöver ta reda på. Se till att säljaren svarar på alla dina frågor och be gärna om svaren skriftligt för extra trygghet.

Undersök bostadsrättsföreningen

Vid köp av bostadsrätt är alltid föreningen inblandad, utöver säljaren. Det här bör du ta reda på genom kontakt med bostadsrättsföreningen.

  • Brf:ens ekonomi. Läs årsredovisningar, undersök underhållsplaner och ställ frågor direkt till föreningens styrelse om deras ekonomi. Du kan även analysera och jämföra olika ekonomiska nyckeltal med hjälp av exempelvis allabrf.se.
  • Kontrollera ägaren. Se till att mycket noggrant kontrollera säljaren och alla de uppgifter denna lämnat till dig. Stämmer de eller inte? Stämmer de inte ska du ta det som en varningssignal. En bostadsaffär är en stor sak och du ska kunna lita till fullo på säljaren. Undersök också om det finns några pantsättningar utöver de som meddelats.
  • Föreningens olika avgifter. Avgiften på en bostadsrätt påverkar alltid köpeskillingen. Kontrollera vilka avgifter som finns och om de ämnar att höjas eller inte.
  • Underhållsplan för fastigheten. En klassisk miss är att inte undersöka hur det ser ut med kommande underhåll som fasadrenovering, stambyten eller källarrenovering. De kan påverka avgiften kraftigt men det kan också vara tillfällen där du som innehavare kan få betala en hel renovering själv, på en så kallad anmodan. Läs föreningens underhållsplan och finns det ingen sådan, ta det som ett varningstecken på föreningens seriositet.

Skriv ett juridisk riktigt köpekontrakt

Känns allt bra med ovanstående och du har fått de svar du önskar? Då är det i så fall dags att skriva kontrakt för köpet. Det finns gratis mallar för det på bland annat word-mallar.com som kan användas men vill du känna dig extra trygg med avtalet rekommenderar vi att ni tar någon form av hjälp med att sätta det samman.

Ta hjälp att skriva köpekontraktet!

Skriv korrekt köpekontrakt med Lexly
Hos Lexly kan du skriva juridiskt korrekta köpekontrakt online. Det är ett väldigt snabbt och smidigt sätt att skriva kontrakt. Du väljer själv om du vill ha juridisk hjälp med det. Med tanke på köpeskillingen för bostäder är det ett väldigt billigt sätt att trygga affären, för både köpare och säljare.
Lexly

Du kan givetvis också vända dig direkt till en juristfirma för att få hjälp med kontraktet. Hur du än gör bör en juridiskt kunnig och opartisk person gå igenom kontraktet ordentligt. Förslagsvis delar du som köpare och säljaren på den kostnaden.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.