Bolån utan fast anställning

Det är en vanlig föreställning att man inte kan få vare sig lånelöfte eller bolån ifall man inte är fast anställd. Det är visserligen många gånger lite mer krävande men samtidigt fullt möjligt.

Så är du vikarie, projektanställd eller frilansare ska du på intet sätt ge upp drömmen om att köpa en egen bostad. I den här artikeln förklarar vi hur du kan gå tillväga för att få både lånelöfte och bolån, och därmed en ny bostad.

Vad påverkar bolånechanserna mest?

Antalet med andra anställningsformer än fast anställning blir allt större och det gäller för bankerna att hänga med och anpassa sig. Det som förut var nästintill en omöjlighet är numera en hyfsat smidig process. Det viktiga är helt enkelt din återbetalningsförmåga och vilket trygghet du kan ge banken. Banken gör helt enkelt en bedömning av hur du kommer att klara av de olika kostnader som kommer med ditt lån och din bostad, idag och framöver.

En fast anställning är alltid en trygghet för banken för de vet på ett ungefär hur mycket du har att röra dig med varje månad. På så vis vet de också om du alltid kommer att kunna betala ränta och eventuell amortering på ditt bolån. En annan form av anställning innebär alltid en större risk för banken och det gör det även om du har en hög inkomst och god grundekonomi. Av den anledningen kommer du få bevisa för banken att du kommer klara av dina finansiella åtaganden.

Hitta billigaste bolånet

Hitta billigaste bolånet

Compricer jämför ett stort antal långivare för att hitta bästa tänkbara bolån för dig. Marknadens bästa låneförmedlare.

6 steg på hur du kan förbereda dig för att övertyga långivaren

Det är som sagt långt ifrån omöjligt att få lån trots att du exempelvis är projektanställd eller egenföretagare. Här kommer 6 steg på hur du kan förbereda dig för att långivaren ska känna sig trygg med att bevilja dig lånelöfte och bolån.

  1. Börja med att skapa en budget. Den bör klargöra hur mycket du kan köpa en bostad för och vilken månatlig kostnad du kan tänka dig.
  2. Se över hur mycket du behöver låna. Efter du har gjort din budget och klargjort hur mycket du kan köpa en bostad för behöver du fundera på hur mycket du behöver låna och hur mycket du kan lägga i kontantinsats (som du också kan låna till med särskilt lån). Beroende på ränteläge kan det också vara mer eller mindre fördelaktigt med högre/mindre lån.
  3. I det tredje steg ska du visa hur du ska betala in kontantinsatsen. Den är normalt sett på 15% av det totala slutpriset på bostaden. Kan du lägga 15% utan att ta någon annan form av lån för dessa stärker det dina möjligheter hos banken.
  4. Lägg upp en kalkyl som visar hur du ska klara av bostadskostnaderna samt alla dina andra kostnader varje månad. Det räcker givetvis inte att endast kunna betala av sitt bolån utan du måste ju även kunna betala sådant som mobil, försäkringar, mat och el med mer. Genom kalkylen kan du visa för banken att du har tillräckligt god ekonomi att klara av dina åtaganden, även om räntan går upp.
  5. Boka in ett möte med någon på banken. Ett personligt möte ger dig möjlighet att på ett mer personligt sätt argumentera för din sak, och dina chanser brukar därmed öka. Ta med alla dokument och påvisa din återbetalningsförmåga på ett övertygande sätt.
  6. Träffa mer än en långivare och bank. Det finns ju en uppsjö av banker och långivare som erbjuder bolån. Även om du varit kund hos en av dem hela ditt liv är det inte säkert att de är bästa alternativet för dig. Ett bostadsköp är en stor sak och även om det är fint att vara lojal ska du alltid tänka på dig själv i första hand när det handlar om bostadsköp.

TIPS! Ta en kreditupplysning på dig själv (gratis 1 gång per år). Genom att göra det får du veta allt det som din bank kommer att få veta om dig när de gör en kreditupplysning på dig, och det kommer de alltid göra. På så vis kan förbereda dig för alla eventuella frågetecken som långivaren kan tänkas ha.

Hitta billigaste bolånet

Hitta billigaste bolånet

Compricer jämför ett stort antal långivare för att hitta bästa tänkbara bolån för dig. Marknadens bästa låneförmedlare.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.