Förhandsbud vid köp av bostad

Du har säkert själv råkat ut för det några gånger, att bostaden du är intresserad av har sålts innan visning. Då har någon med all sannolikhet lagt ett så kallat förhandsbud och annonsen visa ”såld innan visning”. Det är särskilt vanligt när det är säljarens marknad och efterfrågan är hög, och budgivaren inte vill ge sig in i en osäker budgivning.

Det kan vara riktigt surt att förlora sig drömbostad på det viset men inget hindrar dig från att själva försöka dig på att lägga förhandsbud nästa gång. Det finns dock några saker du bör tänka på innan du gör det – att du har en mycket bra kännedom om objektet du lägger bud på. Dess förmodade värde, skick och området det ligger i t.ex. Samt hur marknaden ser ut i stort.

Så här fungerar ett förhandsbud

Det går helt enkelt till så att du som spekulant på ett objekt hör av dig till ansvarig mäklare och lägger ett bud som du tror är attraktivt för säljaren. Givetvis lägger du vilket bud du vill men vill du verkligen ha objektet ska det givetvis vara så pass högt att du tror att säljaren kan godta det.

Tacka ja eller nej efter visning

När du lägger ett förhandsbud betyder det inte att du köper ett objekt i blindo utan du lägger bud med förbehållet att bostaden lever upp till dina förväntningar. Att de gör det säkerställer du på en personlig visning. Är du nöjd med bostaden och säljaren budet kan ni skriva kontrakt. Förvänta er att säljaren kommer att försöka, med mäklarens hjälp, dra upp ditt bud något. Du får själv avgöra om du tycker det är värt det i så fall.

I det fall att du inte känner att bostaden är rätt för dig har du full rätt att dra tillbaka budet, det är inte på något sätt bindande. Förklara gärna varför den inte passar dig så att mäklaren inte tänker att det är en taktik du alltid kör med, för att komma ”före i kön”. Använd taktiken av förhandsbud sparsamt och endast om du är ärligt intresserad och tror att det är en bostad för dig.

Dolt bud

Det går också att lägga ett så kallat dolt bud innan visning. Det betyder att du meddelar mäklaren att ditt bud är dolt. Få får hen inte berätta för andra eventuella spekulanter om budet, och de kan därmed inte buda över. Ska du lägga ett förhandsbud rekommenderar vi att du gör på det här viset även om det finns en risk att det inte accepteras då säljaren vill testa marknaden, även om det är innan visning.

Köpa utan visning

Du kan givetvis köpa bostaden utan att titta på den först. Det händer då och då, särskilt med fritidshus som ligger på avstånd från köparen. Men, vi rekommenderar det inte. Vi avråder istället från det. En bostadsaffär är en stor sak och undersökningsplikten ligger hos dig. Risken är stor att du lagt ut mycket pengar på ett boende som du sedan inte känner dig nöjd med, eller har en hel del fel i sig.

Hur högt ska ett förhandsbud vara?

Det är väldigt svårt att svara på men grunden är att det ska vara attraktivt för säljaren. Och utgå alltid att säljaren har full koll på vad lägenheten, villan eller radhuset är värt. Och vet de inte det, så kommer mäklaren att berätta det för dem. Titta gärna bland sålt-priser på Hemnet för att göra dig en bild av vad boendet bör gå för och utgå från det. Det kan skilja sig mellan några 10-tusentals kronor till flera miljoner beroende på objekt och läge.

Hitta billigaste bolånet

Hitta billigaste bolånet

Compricer jämför ett stort antal långivare för att hitta bästa tänkbara bolån för dig. Marknadens bästa låneförmedlare.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.