Husbesiktning

Genom en husbesiktning får du som köpare eller säljare en god inblick i hur huset mår. Det är särskilt viktigt med en för dig som är köpare så du inte riskerar att stå där med stora omkostnader du inte kalkylerat för.

Överlåtelsebesiktning

När en överlåtelsebesiktning, i samband med husköp, görs genomförs den av en opartisk besiktningsman eller kvinna. Denna undersöker fastighetens skick och dokumenterar allt för att skapa en tryggare affär för säljare och köpare. En besiktning av fastigheten betyder att de även besiktigar omkringliggande mark.

Därför görs en överlåtelsebesiktning

Det finns faktiskt inga lagar eller krav på att det måste genomföras en överlåtelsebesiktning inför en försäljning av ett hus. Det finns inga krav eller regler om att du måste göra en överlåtelsebesiktning. Köparen har dock en så kallad undersökningsplikt av fastigheten där eventuella fel och brister i den uppdagas. Genom att göra en överlåtelsebesiktning säkerställer du också att du fyllt kravet om undersökningsplikt.

Du har din fulla rätt att göra det själv men om du inte besitter specialistkunskaperna och förståelse för ett hus välmående för du låta en expert göra det. En godkänd besiktningsman. De upptäcker lättare fel i konstruktioner eller om diverse mögelskador uppstått.

Då ska besiktningen göras

Det är inte hugget i sten men det vanliga är att den görs innan husköpet signeras. Det går dock att lägga till en klausul i köpekontraktet som gör att du har tid även efter kontraktet signeras och om då allvarliga fel upptäcks har du rätt dra tillbaka köpet.

Det är bra att veta att du inte behöver ange skäl till hävningen av köpet men det måste likväl vara p.g.a. fel som upptäckts i besiktningen.

Dags att köpa hus? Hitta bästa räntan!
Tjänsten Zmarta låter flera olika långivare tävla om att ge dig det bästa alternativet för ditt bolån. Testa gratis idag – du har inget att förlora!

Så här går överlåtelsebesiktningen till

I övergripande drag geomförs den i följande steg:

  1. Besiktningsmannen börjar med att gå igenom dokumentation av fastigheten så som igenom ritningar, bygglov och andra handlingar.
  2. Ett samtal genomförs med säljaren för att få fram eventuella fel och brister de vet om eller oroar sig för.
  3. I steg tre gör besiktningsmannen en så kallad okulär besiktning där hen använder sina sinnen för att märka av husets skick. Det handlar helt enkelt om att lukta efter mögel eller fukt, lyssna om det knakar på fel ställen eller använda sina ögon för att se de mest tydliga felen.
  4. Den okulära besiktningen och dokumentationen kring den ligger sedan till grund, tillsammans med samtal och olika fastighetshandlingar till grund för en riskanalys. I den står det om hen uppskattar att det kan eller kommer uppstå brister i framtiden.
  5. Besiktningsmannen sammanställer allt i ett protokoll där även rekommenderade åtgärder står med.

Det här ingår inte i besiktningen

Det är många som missuppfattar vad som ingår i en besiktning och tror att det berör precis allt som har med fastigheten att göra. Det gör det inte. I en besiktning ingår exempelvis inte kontroll av el, rör, värme, vatten, eldstäder, ventilation, värmepannor och dylikt. I dessa fall får du anlita en fackman för att kontrollera det. Det ingår inte heller olika mätningar, av exempelvis radon eller asbest, eller delar som ligger utanför huset eller är svåråtkomliga.

Bra och viktiga tilläggstjänster till överlåtelsebesiktningen

Son nämnts ovan så ingår inte en total kontroll av fastigheten i besiktningen och för vissa delar kan det vara bra att lägga till extra kontroll av den också. En sådan sak är fuktmätning. Fuktskador kan bli en dyr historia och då vill du veta innan du signerar köpekontraktet om huset är drabbat av det eller ej. Det påverkar helt helt klart köpeskillingen dessutom. Normalt sett kan besiktningsmannen göra detta.

Hitta billigaste bolånet

Hitta billigaste bolånet

Compricer jämför ett stort antal långivare för att hitta bästa tänkbara bolån för dig. Marknadens bästa låneförmedlare.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.