Köpa fritidshus

En snabbguide till att köpa fritidshus

Om du funderar på att köpa fritidshus finns det några saker som kan vara bra att ha i åtanke. Precis som vid köp av permanent hus regleras köpet av diverse lagar, och om det är det första fritidshuset du köper är det bra att veta vad du ger dig in på.

Innan du köper; läget avgör

Som du nog har koll på så är läget på fritidshuset avgörande för ett flertal faktorer.

  1. Priset på huset. Beroende på läget på fritidshuset kan priset på det uppgå från några hundra tusen till 10-tals miljoner. Billigast är det normalt i de norrländska skogarna och dyrast är sjötomter i landets olika skärgårdar.
  2. Preferenser. Läget är a och o för många köpare av fritidshus men det är som sagt även det som påverkar priset mest av allt. För att inte fastna i en budhets, bestäm dig redan innan för preferenser och sätt ett tak på vad du är villig att betala efter hur mycket som kan bockas av på preferenslistan.
  3. Hur långt ska du åka. Ett avskilt läge långt från staden är ofta väldigt lockande. Men, ta en rejäl funderare på hur mycket tid du egentligen är villig att lägga ner på att åka till ditt fritidshus. Ta även med i beräkningen hur ofta du vill besöka det och vad varje resa kommer att kosta i exempelvis tåg- eller bensinpengar.
  4. Som investering. Ju mer populärt område, desto säkrare investering. Köpa fritidshus i områden som varit omtyckta under en längre tid ger med största sannolikhet en värdestegring över tid och minimerad risk för en förlustinvestering.
  5. Standard och bekvämlighet på hus och område. Hur ser det ut med inhandlingsmöjligheter, rinnande vatten, kommunalt avlopp etc? Allt det påverkar givetvis bekvämligheten och bostaden som investeringsobjekt.
  6. Exploatering. Ta reda på om området ska exploateras på något sätt innan du slår till på ett fritidshus. Det behöver ju inte påverka den känsla du söker för ditt fritidshus men om det riskerar att göra det behöver du ha det i åtanke. Du vill ju kunna njuta ordentligt av din tid i huset.

Får jag mer för pengarna om jag köper renoveringsobjekt?

Det finns som med det mesta både för- och nackdelar med att köpa ett renoveringsobjekt. En gång i tiden var sådana objekt inte alls lika intressanta för folk rent generellt och priserna låg betydligt lägre. Idag är det dock många som både ser det som en bra investering och som något kul att ta sig an. Har du dock tid och pengar att renovera för kan det fortfarande vara en riktigt bra investering.

Innan du bestämmer dig för att slå till på ett renoveringsobjekt bör du dock göra en grundlig kalkyl för vad renoveringen kommer att kosta och undersök om du har möjlighet att ta renoveringslån vid behov. Ta gärna dit hantverkare om du själv känner dig osäker på vad de olika delarna du behöver renovera kommer att gå på. Jämför sedan kalkylen tillsammans med objektets pris med vad andra hus utan renoveringsbehov i området brukar gå på.

Lagar och regler vid köp av fritidshus

Även om ett köpt av fritidshus oftast är en mindre affär än när du köper villa så gäller samma lagar och regler. Precis som villa gäller det köp av fast egendom och då gäller lagen om köp av fastighet. En av de viktigare delarna där handlar om undersökningsplikt, något du bör läsa på noga om innan du signerar ett köpeavtal.

Och till sist

Njut av huset! Visst är det viktigt att det inte blir en förlustaffär men viktigast av allt är att du använder det och njuter av lugnet och den ro det ger dig.

Hitta billigaste bolånet

Hitta billigaste bolånet

Compricer jämför ett stort antal långivare för att hitta bästa tänkbara bolån för dig. Marknadens bästa låneförmedlare.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.