Köpa nyproduktion – steg för steg

Det skiljer sig inte jättemycket mellan att köpa ett nyproduktionsobjekt mot att köpa en befintlig bostad. Däremot ser processen något annorlunda ut då det vanligtvis tar betydligt längre tid från köp till tillträde att köpa nyproduktion. Det finns även några andra saker som skiljer sig, som vi redovisar nedan.

En enkel guide i 8 steg

1. Lämna in en intresseanmälan

Det finns många olika sätt som du kan få nys om ett nyproduktionsprojekt i ett område du är intresserad av. Ofta annonseras det via Hemnet, diverse tidningar eller via reklamblad ner i brevlådan. Det brukar även läggas upp både på byggherrens samt ansvarig mäklares hemsida. Se till att hålla dig informerad om vad som är på gång i olika områden och lämna en intresseanmälan så fort du hittar något av intresse. En intresseanmälan är aldrig bindande.

2. Försäljningen drar igång

Har du anmält ditt intresse kommer du på ett eller annat sätt bli kontaktad så fort försäljningen drar igång. I detta stadie av processen får du mer information om bostadens standard, föreningens ekonomi, pris på bostaden, månadsavgift och planritning bland annat. Ofta finns det också en visningslägenhet att titta på. Känns allt bra efter du gått igenom allt kan du lämna i en köpanmälan.

Hitta billigaste bolånet

Hitta billigaste bolånet

Compricer jämför ett stort antal långivare för att hitta bästa tänkbara bolån för dig. Marknadens bästa låneförmedlare.

3. Bokningsavtal och avgift

Det är viktigt att veta att en köpanmälan inte garanterar att du får just den bostaden du anmält dig till. Det kan finnas fler som gillat precis samma och hamnar före dig i kön. Det är när du fått ett bokningsavtal på bordet och sedan betalat bokningsavgiften som du kan anse dig som köpare av lägenheter. Avgiften är en del av köpesumman för boendet och dras vid ett senare tillfälle från den totala summan. Väljer du att hoppa av ditt köp efter du tecknat bokningsavtal riskerar du att få betala skadestånd till byggherren.

4. Förhandsavtal tecknas

Det kommer att bildas en bostadsrättsförening och med den kommer du skriva ett förhandsavtal. Det betyder i sin grund och enkelhet att du ämnar att skriva ett upplåtelseavtal med föreningen.

5. Dags att göra olika tillval

Det är vanligt, eller till och med mycket vanligt, att du kommer få möjligheten att själv påverka interiören i ditt nya boende. Det kan handla om allt från målning, köksinredning, kakelval i badrummet eller kvaliteten på golven, men det kan i vissa fall även handla om planlösningen. I det pris som står i ditt bokningsavtal ingår ett standardutbud, vill du ha något utöver det tillkommer en kostnad för det.

6. Tid för tecknande av upplåtelseavtal

Så snart lägenheten är klar och nästintill redo för inflyttning ska du ingå upplåtelseavtal med bostadsrättsföreningen. Upplåtelseavtalet är bindande och innebär att du är definitiv köpare av lägenheten. I sin enkelhet betyder det att du lovar att betala priset för lägenheten mot att föreningen överlämnar nycklarna till lägenheten till dig.

7. Slutbesiktning av huset och lägenheten

Ett nyproduktionsobjekt ska alltid besiktigas innan du kan och får flytta in i det. Det görs av en opartisk besiktningsman och det är bra om du själv närvarar för att få svar på eventuella frågor och/eller påtala eventuella fel.

8. Tillträde och betalning

Då är det dags att tillträda ditt nya hem. Det är nu du betalar resterande summa för ditt boende och därmed slutligen bedöms som innehavare av lägenheten. När du bevisat att du har betalat får du nycklarna och kan börja planera din flytt än mer i detalj. Du kommer tilldelas en dag och tid när du kan flytta in så att inte alla i huset gör det samtidigt.

Hitta billigaste bolånet med Zmarta

Hitta billigaste bolånet

Zmarta är en av landets bästa och mest omtyckta låneförmedlare. Låt dem hjälpa dig hitta bästa möjliga bolån för dig.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.