Kostnad besiktning av hus

Vad kostar egentligen en besiktning av hus, en så kallad överlåtelsebesiktning? Det snabba svaret är att det inte finns en exakt siffra på det då det beror lite på. Exempel på vad som påverkar kostnaden för besiktningen är:

  • Läge på huset, i vilken stad och i vilket område det ligger.
  • Innehållet i besiktningen, det vill säga vad som du vill ska ingå i den.
  • Storleken på huset och komplexiteten i det.

Ungefärlig kostnad för besiktning av hus

Istället för att ge dig en exakt bild av vad det kostar är det mer rättvist att ge en ungefärlig sådan. Räkna med att en besiktning kommer att kosta från cirka 7.000:- och uppåt, till omkring 15.000:-. Det kan givetvis kosta mer beroende på dina egna önskemål men väldigt sällan mindre.

Det kan låta dyrt att lägga ut 15.000:- för besiktning på ett hus som du inte ens vet om du vill ha efter den är genomförd. Men, tänk då på vad en missad besiktning kan komma att kosta i överraskande renoveringar eller okända skador på huset. Det är en engångskostnad som i det långa loppet alltid är värd sitt pris.

Dags att köpa hus? Hitta bästa räntan!
Tjänsten Zmarta låter flera olika långivare tävla om att ge dig det bästa alternativet för ditt bolån. Testa gratis idag – du har inget att förlora!

Läs även: Hitta bästa och billigaste elavtalen

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.