Lagfart och pantbrev

Funderar du på att köpa villa eller fritidshus? Då kan det vara bra att ha koll på kostnader för pantbrev och lagfart, skillnader mellan hus och brf samt hur du egentligen gör en ansökan om lagfart.

Pantbrev och inteckning

När du tar ett lån i banken för att köpa antingen en för dig ny fastighet eller önskar belåna den du redan har, för exempelvis renovering, kommer banken vilja ha en säkerhet för det lånet. Den säkerheten kallas pant. Panten är oftast själva bostaden men då du ju inte fysiskt kan lämna över lägenhet eller hus till dem skrivs så kallade pantbrev.

Brevet är ett juridiskt dokument som bevisar att banken har sin säkerhet i den bostad du lånat till och om du inte skulle kunna betala dina lån kan de begära att bostaden säljs (utmätning) för att lösa lånen och skulderna. För ett erhålla ett sådant pantbrev måste du göra en inteckning på ett visst belopp i bostaden. Lånar du exempelvis 2 mkr av banken men bostaden är värd 3.5 mkr uppgår pantbrevsbeloppet till 2 mkr.

Pantbrev och bostadsrätt

För bostadsrätter tas inga pantbrev ut då det endast gäller för hela fastigheter idag. En bostadsrätt är en andel av en förening och därmed inte en fast egendom varför du inte kan göra det. Du äger en rätt till att bo i lägenheten. När du lånar till bostadsrätt är det istället denna rätt du pantsätter.

Så mycket kostar nya pantbrev

Kostnaden för nya pantbrev beror på om det redan finns några pantbrev knutna till huset eller inte. Finns det inga pantbrev alls kommer kostnaden uppgå till 2 % dess totala belopp samt en mindre avgift (375 kronor + eventuell avgift hos banken). Lånar du 3.000.000 kommer din kostnad därmed uppgå till 60.375:-. Tar du inga lång kommer du inte behöva betala skatt för några pantbrev.

Hitta lägsta räntan för ditt bolån
Tjänsten Zmarta låter flera olika långivare tävla om att ge dig det bästa alternativet för ditt bolån.

Så mycket kostar det om det finns gamla pantbrev

Normalt sett finns det redan pantbrev i fastigheten när du köper den. Köper du ett hus kommer dessa att tillfalla dig som ny ägare av den. Det är en bra sak då du inte behöver teckna nya pantbrev för lika hög summa och därmed betala 2 % i skatt för dem. Om du däremot lånar ett högre belopp än redan är pantsatt kommer du behöva betala de två procenten plus avgift för det belopp som överstiger befintliga pantbrev.

Lagfart och lagfartskostnad

En lagfart är kort och gott ett bevis på vem eller vilka som äger en fastighet. När du köper eller kanske ärver en fastighet måste du registrera överlåtelsen senast tre månader efter den, enligt svensk lag. Det gör du genom att ansöka om lagfart. Det gäller även om du ska införskaffa en tomträtt (ansökan om inskrivning av innehav av tomträtt), däremot inte vid köp av bostadsrätt. När du köper eller blir ägare till fastigheter måste du enligt lag registrera överlåtelsen inom tre månader genom att ansöka om lagfart. Ofta får man hjälp av sin bank med att göra ansökan men om de inte din bank hjälper till med det kan du göra det på egen hand på Lantmäteriets hemsida.

Så mycket kostar en lagfart

Till skillnad mot pantbrev beror inte kostnaden för lagfart på lån utan på hela köpesumman. Förutom en administrativ avgift om 875 kronor ska du betala en stämpelskatt på 1,25 % av köpeskillingen. Har du köpt ett hus för 8 mkr ska du alltså betala 100.000 + 875 kronor i lagfartsavgift. Bolag eller juridiska personer betalar 4,25% och därmed 340.875 kronor för samma fastighet.

Lagfart och pantbrev i deklarationen

Både kostnaden för lagfart och pantbrev är avdragsgilla i deklarationen och du kan på så vis få ner lite av den kostnad du hade för dessa året efter ditt fastighetsinköp.

Funderar på att köpa hus – säkra lägsta räntan
Lånekoll.se kan du ansöka om bostadslån hos över 30 banker på samma gång. Lånekoll.se letar fram de lånen med bäst ränta och villkor för dig och din situation.

Lendo är Sveriges ledande och största låneförmedlare. Hos Lendo får du en sammanställning av samtliga erbjudanden som bankerna kan erbjuda dig och det är du själv som väljer hos vem du vill låna.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.