Luftvärmepump

En luftvärmepump använder man för att omvandla luften utomhus till rätt tempererad inomhusluft. De använder man idag både för att värma upp sitt hus och för att kyla ner det under varma dagar. Luftvärmepumpar är energisnåla och bidrar dessutom till lägre elkostnader.

Det finns två saker som är väldigt viktiga att tänka på när man installerar en luftvärmepump:

  1. Dess energiåtgång.
  2. Storlek. Den måste passa på väggen där du ska installera den.

Innehållsförteckning

Vad gör en luftvärmepump

Det de enkelt förklarar gör är att de suger in luft från utsidan av huset och pumpar in den på insidan av huset, inomhus. Du väljer en temperatur som du vill ha på luften inomhus och så omvandlas utomhusluften, oavsett grader utomhus, till den temperaturen. Det betyder att du kan använda den på vintern om du önskar, och som air condition under sommaren.

Tänk på! Luftvärmepumpar kan användas under alla delar av året för att värma upp eller kyla ner en bostad. Din investering kan således användas hela året vilket gör den än mer prisvärd.

Det går inte att välja precis vilken temperatur du önskar utan normalt sett kan du sätta inomhustemperaturen någonstans mellan 15-25 grader. Det är dock väldigt ovanligt att någon önskar temperatur över eller under det. Luftvärmepumpen är energieffektiv vilket gör att dom som exempelvis använder direktverkande el har stora pengar att spara varje månad med en luftvärmepump.

Vad är viktigast vid val av luftvärmepump?

De flesta vill ha sin luftvärmepump för att sänka sina elkostnader. Därför skulle vi vilja säga att det viktigaste är att välja en energieffektiv luftvärmepump som dessutom gör att du får din investering tillbaka snabbare. Hör med din återförsäljare om vilken som är bäst för just ditt hus. En sak som är viktig att ha med sig är att pumpar som snabbt förändrar temperaturen i huset drar mer energi än de lite långsammare.

En annan viktig sak är givetvis att pumpen passar den plats där du har tänkt installera den. Så köp aldrig en luftvärmepump innan du noga kontrollerat att den får plats där du vill ha den. Rådfråga gärna en kunnig vän om du själv inte har kunskapen. Har du inga sådana vänner kan leverantören hjälpa dig i de flesta fall.

Vad kostar en luftvärmepump?

En luftvärmepump kostar oftast någonstans mellan 7.000 – 20.000 kronor men kan kosta upp till 50.000 om man önskar en mer avancerad lösning. Till det kommer installation som kostar runt 5.000 – 10.000 kronor. Allt som allt får du alltså räkna med en kostnad på 12.000 – 50.000 kronor för din luftvärmepump.

Tänk på att du kan använda ROT-avdraget på din installation och därmed spara 30% av den kostnaden.

Hur mycket sparar jag med en luftvärmepump?

Jämfört med direktverkande el sparar du mellan 30-50% vilket gör att du sparar in kostnaden för din pump relativt snabbt.

TIPS! Hitta din luftvärmepump hos Byggmax
Byggmax har ett urval av pumpar i olika prisklasser, storlekar och för olika behov. Där kan du även hitta de tillbehör du behöver för installation och vård av den.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.