Oäkta bostadsrättsförening

Huruvida en bostadsrättsförening är äkta eller oäkta beror på hur många av dess lägenheter som är hyresrätter och hyreslokaler den har i sitt bestånd samt hur många företag som innehar bostadsrätter i den.

Denna typer kan en äkta eller oäkta bostadsrättsförening bestå av:

  • Bostadsrätt som ägs av privatperson/privatpersoner
  • Bostadsrätt som ägs av ett företag
  • Hyreslägenhet. Oftast sådana som valt att ha kvar sin hyresrätt efter ombildning.
  • Hyreslokal. Butiker, kontorslokaler etc.

Skillnaden mellan de olika formerna är att en bostadsrättsinnehavare betalar månadsavgift och omfattas av bostadsrättslagen och hyreslokaler och hyreslägenheter betalar hyra och omfattas av hyreslagen (jordbalken). Alla intäkter går in på bostadsrättsföreningens konto vare sig den är äkta eller oäkta.

Oäkta bostadsrättsföreningar är vanligtvis sådana med stora butikslokaler i bottenplan.

Skillnaderna mellan en äkta och oäkta förening

För att en förening ska vara äkta, något förenklat förklarat, så måste minst 60 procent av dess olika intäkter komma från privatpersoner, det vill säga personer som äger bostadsrätter i föreningen. Därmed får också max 40 procent utgöras av hyresintäkter från olika typer av hyresgäster eller företag som äger en andel i föreningen.

Skillnaden mellan att bo i en äkta eller oäkta bostadsrättsförening.

Den största skillnaden ligger kort och gott i hur du kommer att beskattas. Bor du i en oäkta förening kommer den att beskattas som en näringsfastighet vilket påverkar de som bor i den. Till det sämre.

  • Du riskerar att förmånsbeskattas för mellanskillnaden mellan din månadsavgift och den avgift som en äkta förening hade haft. Det är väldigt ovanligt att så sker men det är absolut viktigt att kontrollera innan ett köp då det kan påverka din betalningsförmåga.
  • När du säljer din lägenhet är skatten högre om du bott i en oäkta förening. Då ligger skatten på 25 % istället för 22 %. Med en vinst på 3 mkr blir det 90.000 kronor mer i skatt.
  • Du kommer inte ha rätt att göra uppskov med din skattebetalning vilket rejält kan påverka den kontantinsats som du vill lägga i ditt nästa boende. Innan du köper en lägenhet i en oäkta bostadsrättsförening bör du ha detta åtanke. Inköpspriset må vara lägre men det kan påverka dina framtida möjligheter till ett drömboende.

Fördelar med att bo i oäkta förening

Den största fördelen är att din månadsavgift med största säkerhet kommer att bli lägre än normalt. Det är den stora vinsten med det. Kontrollera dock alltid med din bank vad du kan få i lån när du ska köpa denna form av lägenhet.

Går du i bostadsköparplaner?
Innan du går på visning och börjar buda bör du ha ett lånelöfte klart. Lånekoll.se hjälper dig både med lånelöften och att hitta den bästa räntan för dig då den snabbt jämför både bostadslång och lån till kontantinsats, bland över 30 banker. Det är helt gratis för dig, pengarna tjänar de på provision från bankerna.

EFN om äkta och oäkta brf:er

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.