Skillnad på kontantinsats och handpenning

När du köper en ny bostad kommer du med all sannolikhet behöva betala både handpenning och kontantinsats. Vi reder ut skillnaden mellan dem.

Så fungerar handpenning

Handpenning är en förskottsbetalning som köparen betalar strax efter att köpekontraktet på bostaden har signerats av köpare och säljare. I normalfall ligger handpenningen på 10% av köpesumman. Det vill säga om du har köpt en lägenhet för 4,5 mkr ska du betala 450.000:- i handpenning.

Beloppet du betalar är en säkerhet för både säljaren och mäklaren i fall att du av någon anledning skulle bryta köpet efter du skrivit kontrakt. En sådan anledning kan t.ex. vara att du inte blir beviljad fullt lån av banken och inte kan fullfölja köpet. Så se alltid till att ha ett lånelöfte innan du ger dig in i en budgivning. Avbryter du köpet kan mäklare och säljare begära skadestånd och då är det främst från handpenningen det eventuella skadeståndet dras.

Så fungerar kontantinsats

Medan handpenningen alltså är något du betalar för säljaren och mäklarens säkerhet så är kontantinsats något du betalar för själva bostaden. För att du överhuvudtaget ska få ta ett bostadslån från banken måste du kunna finansiera 15% av bostaden själv. Du kan alltså som mest ta 85% i lån av banken för ditt köp.

Vid ett köp av exempelvis ett radhus för 5 mkr måste du alltså kunna betala 750.000:- kontant. Sedan finns det givetvis andra aspekter, som t.ex. hushållets inkomst som påverkar möjligheten att ta lån.

Som du kan utläsa av förklaringarna ovan är alltså kontantinsats och handpenning två helt olika saker som endast har en sak gemensamt, de är en del av finansieringen av din bostadsaffär.

Funderar du på att köpa ny bostad – säkra lägsta räntan
Lånekoll.se kan du ansöka om bostadslån hos över 30 banker på samma gång. Lånekoll.se letar fram de lånen med bäst ränta och villkor för dig och din situation.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.