Köpa eller sälja först?

Ja, bostad alltså? Vi förklarar risker och möjligheter med att antingen sälja eller köpa sin bostad först.

Några fördelar med att sälja först

  • Du vet exakt hur mycket pengar du har att röra dig med för ditt nästa bostadsköp och hur mycket pengar du kommer kunna ta i bolån.
  • Du slipper betala eventuella dubbla bostadslån och eventuellt ta lån till handpenningen. Det beror givetvis på när du har flytt- respektive förmodat inflyttningsdatum.
  • Beroende på hur marknaden rör sig kan du tjäna på det. I detta fall om priserna justeras nedåt efter du själv sålt din bostad.

Det är säkrare att sälja sin bostad först

Det är väldigt vanligt att folk säljer sina bostäder innan de köper en ny. Bankerna rekommenderar det många gånger också. De gör de helt enkelt för att du vet hur mycket pengar du kommer ha till ditt bostadsköp och enklare kan anpassa det efter din ekonomiska situation. Även mäklare rekommenderar oftast att du säljer först. Det hela beror givetvis på dina egna möjligheter och förutsättningar, för det finns nackdelar med det också.

Några fördelar och nackdelar med att köpa först

  • Du sätter dig i en situation där du kan stå utan boende och måste hyra i andra hand.
  • Risken finns att du kommer att få köpa något som du inte riktigt vill ha för att du överhuvudtaget ska ha ett boende för dig och din familj.
  • Du slipper all den stress som kan uppkomma med att leta nytt boende.
  • Gör en bra affär om marknaden rör sig uppåt. Då hinner värdet på ditt boende stiga mellan ditt köp och ditt sälj.
  • Du kan hamna i en situation där du måste sälja din bostad till ett pris en bit under vad du förväntat dig och kalkylerat med. Ta därför god höjd för det i din kalkyl.

Kontrollera att du kan ha dubbla bolån

Innan du tar beslutet att köpa innan du säljer måste du noggrant säkerställa att du har råd att göra det. Och att banken kommer godkänna att du under en period har dubbla bolån, ett så kallat överbryggningslån. Huruvida banken gör det beror på din eller familjens ekonomiska förutsättningar. Lånet kan dessutom beviljas under en tidsbegränsad period inom vilken du måste sälja. Beviljar de inte lånet måste du helt enkelt sälja först.

Räkna snabbt ut om du har råd med dubbla bolån >.

Ta hjälp av en mäklare

En mäklare kan, förutom att hjälpa till med försäljningen, ge dig råd om det är bra eller dåligt att köpa eller sälja först vid rådande marknadsläge baserat på år av erfarenhet.

TIPS! Hitta rätt mäklare för dig
Genom hittamäklare.se kan du snabbt hitta en mäklare som passar både dig och din situation. Tjänsten är helt gratis för dig och matchar dig med rätt mäklare för din försäljning.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.