Låna till Attefallshus

Attefallshus är ett mycket populärt sätt att skapa sig lite mer boendeyta till villan eller fritidshuset. Till sig själv, för att hyra ut eller kanske som gäststuga. Anledningen till att det är så populärt är enkelt förklarat att det inte kräver något bygglov och inte är särskilt dyrt.

För att uppföra ett Attefallshus krävs alltså inget bygglov utan det räcker med att skicka in en bygganmälan till kommunen. Huset kostar allt från 30.000 kronor upp till många hundra tusen alldeles beroende på hur lyxigt man önskar ha det. För ett hus som ska kunna fungera som året-runt-boende ska man nog räkna med upp mot 200.000 kronor.

Sedan 2020 får ett Attefallshus uppgå till 30 kvm (max) med en maxhöjd på 4 meter. Övriga regler för uppförande hittar du här.

Utöka ditt bolån för att betala för Attefallshuset

Precis som med diverse renoveringar är det överlägset billigaste sättet att betala för ett Attefallshus att utöka sitt befintliga bolån. Ett bolån har betydligt lägre räntor än alla typer av privatlån och ens totala månadskostnad behöver inte stiga alls mycket trots de extra 30 kvadratmeterna.

Kontakta din bank för att höra efter om du har möjlighet att utöka ditt lån. Det bör du kunna få göra om det finns utrymme för det och din totala belåning efter tillägget överstiger 85% och att du har ledigt låneutrymme i dina pantbrev. Det du bör tänka på är om det påverkar kravet på amortering och att om du har hus kommer det kosta 2% i pantbrevskostnad. Det vill säga 2% av det nya pantbrevet så om du ska köpa Attefallshus för 200.000 kronor och låna hela beloppet blir kostnaden 4.000 för pantbrevet.

Hitta lägsta räntan för ditt bolån
Tjänsten Zmarta låter flera olika långivare tävla om att ge dig det bästa alternativet för ditt bolån.

Betala Attefallshuset med privatlån

Har du inte möjlighet att utöka ditt bolån för att låna till Attefallshus kan du alltid betala det genom privatlån. Det alternativet är dyrare men du slipper exempelvis pantbrevskostnad. Ett tips är att göra en ny värdering av bostaden när det extra huset är på plats för att eventuellt kunna baka in privatlånet i ditt bolån och därmed få lägre ränta på det viset.

Tänk på att om du tar privatlån så är inte bara räntan högre utan du kan inte heller få det amorteringsfritt samt att löptiderna är kortare än vid bolån. Så försök att omvandla det till bolån så snart du kan.

Hitta lägsta räntan för ditt bolån och/eller privatlån
Tjänsten Zmarta låter flera olika långivare tävla om att ge dig det bästa alternativet för ditt bolån eller privatlån, så att du kan välja det som passar dina behov bäst. Oavsett om du vill ta ett nytt lån, samla dina lån eller köpa ett Attefallshus så hittar Zmarta ett billigare lån för dig. Testa gratis idag.

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.