Låna till kontantinsats

När du ska köpa en bostadsrätt, villa eller ett fritidshus måste du själv gå in med ett kontantbelopp för att kunna köpa bostaden, en så kallad kontantinsats, ej att förväxla med handpenningslån. Kontantinsatsen måste vara minst 15 %. Med dagens bostadspriser kan det vara svårt att spara till så mycket pengar och då finns det möjligheter att låna till kontantinsatsen.

Hur mycket kan jag låna?

Du kan i många fall låna till hela kontantinsatsen. Det beror dock på dina ekonomiska förutsättningar att kunna betala lånet, alltså vad du har i lön. Köper du en bostad genom att låna till insatsen kommer du ha 85 % i bostadslån och resterande 15 % som ett privatlån. Privatlånet har ofta högre ränta och måste amorteras inom en viss tid. Gör du en ansökan om ett privatlån kommer du att prövas varför det kan vara klokt att söka till ett flertal olika banker, då de ofta har olika villkor för att bevilja lån.

Lendo hjälper dig att hitta bästa möjliga ränta för ditt lån.
*
De jämför över 35 långivare med en ansökan
* Det tar endast två minuter att ansöka
* Det kostar inget att ansöka och du binder dig inte till någonting

Välj den bästa långivaren för dig

Det är givetvis viktigt att välja den bästa långivaren med de bästa villkoren när du ska låna till kontantinsats. Du kommer vara tvungen att alltid klara av att betala banken för ditt privatlån och därför är det bra att tänka igenom ditt val noga:

  • Ta god hänsyn till räntan på lånet till kontantinsatsen. Kostnaden för ditt privatlån kommer att läggas till kostnaden för ditt vanliga bolån. Räkna noggrant ut hur mycket din totala räntekostnad per månad blir så att du har goda marginaler och pengar över att leva för.
  • Amorteringstid. Ju längre tid du har på dig att betala tillbaka lånet desto mindre blir månadskostnaden för amorteringen. Samtidigt betyder en lång amorteringstid att dina räntekostnader kommer att bli högre över lång tid. Räkna noga på vad du kan amortera per månad. Ju mer, desto bättre.
  • Andra kostnader för ditt lån. Det kan komma andra kostnader, avgifter, för ditt lån så läs villkoren noga så du inte får en högre kostnad än du tänkt dig.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.