Sälja bostad utan mäklare

Att sälja sin bostad utan mäklare kan vara en bra affär då du slipper betala dyra mäklararvoden, men det innebär också mer arbete för dig som säljer. Vi går igenom hur du gör för att sälja utan mäklare och listar både risker och möjligheter.

Så går du tillväga för att sälja bostad utan mäklare

1. Se till att värdera din bostad

Du behöver ta reda på det ungefärliga värdet på din bostad innan du säljer den. Idag finns det så mycket statistik på internet att det inte bör vara några större problem att få en bild av värdet, men det finns också andra sätt att gå tillväga. Här är några tips på hur du kan göra om du ska sälja bostad utan mäklare.

  • Se statistik på sålda bostäder. På både Booli och Hemnet kan du enkelt titta vad lägenheter och hus har sålts för i ditt närområde. Jämför med liknande objekt några månader tillbaka. Bland de sålda objekten kan du dock inte se skicket varför jämförelserna kan bli något missvisande. Om du inte från början har koll på de bostäderna d.v.s. Många mäklare erbjuder också att ”bevaka slutpris” på de objekt de säljer.
  • Låt en eller flera mäklare värdera bostaden. Mäklare erbjuder nästan alltid gratis muntliga värderingar för din bostad. Kontakta en eller flera för att få en klar bild av det förväntade slutpriset på bostaden. Du kan hitta mäklare via HittaMäklare.se. Tänk dock på att inte avslöja att du tänker sälja privat, då är nog risken stor att de inte vill lägga ner arbetet.
  • Låt en värderingsman göra bedömningen. Ja, eller värderingskvinna för den delen. Det är en billigare lösning än att anlita en mäklare och om du planerar att köpa en ny bostad innan du säljer kan det också vara en förutsättning för att du ska få bolån. De flesta banker gör dock sina egna värderingar idag så det bör inte vara något problem, de har i princip lika bra koll som mäklaren eller värderingsmannen.

2. Skriv en säljande bostadsannons

Det är givetvis väldigt viktigt att du skapar en säljande och fin annons när du ska sälja bostad utan mäklare. Ta inspiration från annonser på Hemnet när du lägger till beskrivande texter och fakta om bostaden. Se också till att lägga ner mycket tid på att styla bostaden och ta riktigt fina bilder.

Det kan vara bra att veta att sajter som Hemnet och Booli inte godtar annonser från privatpersoner. Du måste därför hitta andra kanaler för din annons. Det kan vara exempelvis Facebook eller Blocket.

3. Ha en visning för spekulanterna

Mäklare har oftast två visningar, en på söndagen och en på måndagen eller tisdagen. Det finns en anledning till det. Så gör samma sak du för att maximera antalet spekulanter. Ju fler på visningen, desto fler kan ju gå med i budgivningen.

Se till att det är städat, ha lite blommor framme och sätt på dig formella kläder. Allt för att skapa samma känsla som när en mäklare har visningen. Det kommer garanterat ge effekt.

Läs på ordentligt om din bostad, föreningen som du bor i (om det är en bostadsrätt) och om området. Det är viktigt att ge en seriös bild av dig och kan du svara på spekulanternas frågor ökar den chansen. Under visningen är du noga med att samla in besökarnas namn och telefonnummer så du kan kontakta dem efter visningen.

4. Dra igång budgivningen

När första visningen är över kan du börja med budgivningen. Kontakta alla som var på visningen och lämnade sitt intresse. Kontakta också eventuella andra som visat sitt intresse innan. När bud kommer in informerar du alla kvarvarande spekulanter om budet, enklast via sms. Var noga med att inte skicka till de som hoppat av.

Budgivningen är över när det endast är en spekulant kvar. Då avgör du själv om du ska acceptera dennes bud eller inte. Du har givetvis också möjlighet att acceptera ett förhandsbud eller stoppa budgivningen precis när du önskar.

5. Kolla upp köparen noga

När budgivningen är över och du hittat din köpare är det viktigt att kolla upp denna. Begär in personens lånelöfte från banken och be denna att begära ut en kreditupplysning. Alla privatpersoner kan begära ut en sådan en gång gratis per år. Undersök gärna också att personen inte har några ärenden hos Kronofogden.

6. Skriv och underteckna köpeavtal

Slutligen är det dags att teckna kontrakt med köparen. När du säljer en bostad är det mycket att tänka på och då är det bästa att ta in hjälp för att skriva avtalet, både för din och köparens trygghet. Kostnaden är också liten med tanke på de summor som handlas med när det gäller bostäder. Du kan eventuellt få hjälp med banken att göra detta mot en mindre summa, du kan kontakta en jurist som hjälper mot en timpenning eller så kan du använda Lexly för att skriva avtalet.

Läs även: Friskrivningsklausul

Låt Lexly hjälpa dig med att skriva köpeavtal
Genom Lexly skriver du snabbt och smidigt ett juridiskt korrekt köpeavtal för fastigheter – online på endast 15 min. Du väljer själv om du vill betala endast för avtalet eller om du vill lägga till en jurists expertis till det. Vi rekommenderar starkt det senare även om båda alternativen är bra.

Fördelar med att sälja utan mäklare

I de flesta fall är det att rekommendera att anlita en mäklare men det kan också vara värt att testa sälja privat.

  • Du slipper betala mäklararvoden. Det är ju naturligtvis den självklara och mest vanliga anledningen till att personer väljer att sälja utan mäklare. Kostnaden för mäklaren skiljer sig beroende på vilken typ av bostad du har och värdet på den. Säljer du en billig lägenhet sparar du kanske 30.000 kronor medan det för ett dyrt hus kan handla om flera hundra tusen.
  • Bättre kontroll. Mäklare är kanske inte världens mest populära yrkeskategori bland folket och en anledning är det ofta arbetar så snabbt. Ingen hinner tänka eller känna efter. Säljer du privat har du bättre möjligheter att styra detta.

Nackdelar med att sälja utan mäklare

  • Massa jobb och ansvar. Det är naturligtvis en hel del jobb med att sälja bostad själv. Visning, annonsering, budgivningen och allt det juridiska kring kontraktet. Bland en hel del annat. Överväg noga innan om du har energin och tiden för det arbetet.
  • Ingen hjälp med deklarationen. I mäklararvodet ingår för det mesta hjälp med de delar i deklarationen som berör din bostadsförsäljning. De delarna måste du sköta själv när du säljer privat.
  • Högre risker. Du kanske är jurist och har full koll på bostadsjuridiken. Men om du inte har det kan det givetvis öka riskerna för att något går fel. Känner du dig minsta osäker bör du antingen anlita en mäklare eller ta hjälp av exempelvis Lexly.

Låt Lexly hjälpa dig med juridiken!
Genom Lexly
skriver du snabbt och smidigt ett juridiskt korrekt köpeavtal för fastigheter – online på endast 15 min. Du väljer själv om du vill betala endast för avtalet eller om du vill lägga till en jurists expertis till det. Vi rekommenderar starkt det senare även om båda alternativen är bra.

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.