Bästa tiden på året för att sälja sin bostad

Vi försöker ge klarhet i vilken tid på året det kan vara bäst att sälja sin bostad. En lyckad försäljning beror dock på så många saker och det gör även vilken tid på årets som är bäst för dig. Det hänger helt enkelt på vilken typ av boende det gäller, var i landet det ligger vilket situation som just du befinner dig i. Även om det som sagt är svårt att ge ett precist svar försöker vi bena ut vad som gäller din försäljning och marknaden mer generellt.

Generellt sätt gäller detta för olika boendetyper enligt olika mäklare och försäljningsstatistik:

  • Hus och radhus säljs bäst de årstider när naturen är som vackrast, det vill säga vår, sommar och höst.
  • Bostadsrätter går normalt sett lika bra året runt men undvik vissa perioder under året. Se nedan.
  • Fritidshus går ofta bäst under första delen av året då de flesta som köper vill nyttja fritidshuset under sommaren och sin semester.

Hoppa storhelger och olika semesterperioder

Vad gäller det här är nog de flesta överens. Under storhelger har köparna annat att tänka på än att springa på visningar och för att en budgivning ska ta fart vill du ha så många intressenter som möjligt. Så undvik jul, nyår, påsk och midsommarhelgerna. Av samma anledning kan det vara klokt att undvika sportlov och påsklov, om din målgrupp är barnfamiljer.

Vad gäller sommarsemestern råder det ofta delade meningar. Det brukar vara få objekt ute till försäljning under mitten av juli vilket kan vara positivt för dig som säljer, men samtidigt är det många bortresta under denna period. Under 2021 har vi noterat att många lägenheter som legat ute till försäljning inte har sålts då önskat pris ej uppnåtts. Om det beror på det oerhört varma vädret, en sviktande marknad eller att målgrupperna varit bortresta är det medan detta skrivs för tidigt att sia om.

…….och tider när alla andra säljer

Det kan också vara bra att undvika, om möjligt, att sälja under maj-juni då det historiskt sett är klart flest objekt ute till försäljning under denna tid. Det kan påverka slutpriset negativt då det finns fler boenden för köparna att välja mellan. Har du redan sålt kan det ju dock vara ett måste att lägga ut den under denna period, då är det viktigt att du gör i ordning och stylar boendet så det sticker ut till det positiva. Många mäklare erbjuder styling idag, om de inte gör det eller du vill välja själv kan du ta in offert på styling via Dorunner.

Läs gärna vår artikel om att köpa eller sälja först.

Gissa dig inte till marknadens svängningar

Vissa personer försöker anpassa sin försäljning efter vad de tror kan påverka priserna uppåt eller nedåt. Säljer du t.ex. först på en uppåtgående marknad är det ju en bra affär, och säljer du först på ett nedåtgående likaså. De senaste många åren har ju bostadsmarknaden nästan konstant gått uppåt, med en rejäl dip efter 2017, men att den skulle göra det konstant är svårt att veta. Att tänka så rekommenderar vi helt enkelt inte. Försök köpa och sälja på samma marknad om ditt boende inte är i första hand en ekonomisk investering. Tänk på att det är ditt boende och mindre på att göra en riktigt bra affär. Däremot ska du givetvis se till att hålla koll på hur marknaden ser ut för din typ av bostad i ditt område.

Lite att tänka på inför din försäljning

  1. Du kommer inte vara ensam om att vara unik. Med det vill vi säga att nästan alla försöker analysera marknaden och hitta fördelar inför sin försäljning. Det kommer alltså att bli riktigt svårt att hitta en period på året där du får fördelar gentemot andra på marknaden och skapa en lyckad försäljning på det viset. Istället är det viktigt att välja rätt mäklare (om du inte ska sälja själv), styla lägenheten rätt, marknadsföra den och hoppas på att stjärnorna står rätt. Och tänk på, säljer du först behöver du aldrig acceptera ett pris du inte är nöjd med.
  2. Försök inte förutspå marknaden. Den påverkas helt enkelt av sådant som du varken kan veta eller påverka. Utom det vi nämnde i punkt 1 d.v.s. Den påverkas av inhemsk- och utländsk politik, riksbankens reporänta, andra länders ekonomi och vädret. Bland mycket annat. Även om marknaden i Sverige har gått stabilt uppåt under många år betyder det inte att den kommer göra det för all framtid.
  3. Låna inte mer än du har råd med (om räntorna går upp). Idag är bostadspriserna i Sverige väldigt höga, och mycket beror på låga räntor. Tar du stora lån för att finansiera ditt drömboende ska du vara medveten om risken för betydligt högre kostnader framöver och hur det påverkar din vardag. Har du exempelvis 5 mkr i lån med en ränta på 1,2% betalar du månatligen 5000 kr i räntekostnad. Stiger den till 3,5% blir det istället 14.600 per månad innan räntesubvention En väldigt stor skillnad med andra ord. Dessutom diskuteras det om att fasa ut räntesubventionerna vilket kan innebära ännu större skillnad.

Hitta rätt mäklare för dig
Genom hittamäklare.se kan du snabbt och smidigt hitta en mäklare som passar just dig och dina behov. Tjänsten är gratis för privatpersoner så det skadar inte att testa. Hitta din perfect match idag!

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.