Friskrivningsklausul – bostadsrätt & hus

Det finns tillfällen när en säljare av en bostadsrätt eller hus önskarskriva sig fria från allt ansvar och alla potentiella och dolda fel som kan visa sig efter att affären har gått i lås. I de fallen brukar säljaren vilja lägga till en så kallad friskrivningsklausul till köpekontraktet. Klausulen behöver inte gälla hela lägenheten eller huset utan kan gälla även en del av den, exempelvis badrummen eller fasaden.

En friskrivningsklausul brukar endast vara till nytta för säljaren men kan i vissa fall ge en rabatt på priset för köparen. I normalfall ska dock köparen hålla sig väldigt försiktig till att godta en sådan klausul, särskilt om man inte gör en grundlig besiktning.

I dessa fall kan säljaren tänkas vilja lägga till en friskrivningsklausul

  • Ifall säljaren är ett dödsbo.
  • När säljaren är väldigt gammal och inte vill lämna över eventuella problem till barn och barnbarn.
  • När säljaren ämnar att flytta till annat land.
  • Om skicket på bostaden är dåligt.
  • Eller om man helt enkelt vill slippa oron för framtida och oväntade kostnader.

Det går inte att lägga till en friskrivningsklausul om båda parter i bostadsaffären inte är överens om det. För att inte slösa med den andres tid och riskera dålig stämning är därför en god idé att vara tydlig med det redan från början, redan vid visning. En säljare behöver givetvis inte sälja om köparen inte accepterar klausulen, och vice versa. I tider när det är säljarens marknad har de lättare att få igenom en friskrivningsklausul.

Exempel på formulering

Det bästa är alltid om en jurist eller mäklare hjälper dig med formuleringen av din friskrivningsklausul. Den måste hålla juridiskt. Säljer du utan mäklare rekommenderar vi ändå att du ber en professionell om hjälp med detta men om du önskar göra det själv, så har du ett exempel på hur du kan formulera dig nedan.

§ Köparen har upplysts om att säljaren på grund av flytt till utlandet inte vill stå något som helst ansvar för fastighetens skick. Köparen som godtager fastigheten i det skick den befinner sig friskriver härmed säljaren från allt ansvar för fel eller brister i fastigheten.

Vanliga frågor om friskrivningsklausul

Hjälper klausulen även mot allvarliga fel?
Det behöver den inte alltid göra. Det finns exempel på när man har haft en friskrivningsklausul i köpekontraktet men ändå varit tvungen att kompensera köparen för allvarliga brister. Rådfråga alltid mäklare eller jurist för att känna dig helt säker.

Finns det några bra alternativ till att ha en friskrivningsklausul?
Då en sådan klausul kan göra potentiella köpare skeptiska och/eller sänka priset på bostaden är ett bra alternativ att skaffa en så kallad dolda-fel-försäkring. En sådan försäkring skyddar både köpare och säljare och kan t.o.m. höja priset på bostaden istället.

Dags att köpa hus eller lägenhet? Hitta bästa räntan!
Tjänsten Zmarta låter flera olika långivare tävla om att ge dig det bästa alternativet för ditt bolån. Testa gratis idag – du har inget att förlora!

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.