Homestyling – vad kostar det?

Homestyling är en tjänst man kan köpa för att snygga till sin lägenhet eller sitt hus inför en försäljning. Det innebär helt enkelt att du får hjälp, i olika grad, med att göra din bostad så attraktiv som möjligt för potentiella köpare. Tanken med homestyling är du ska få fler budgivare och därmed mer pengar i fickan efter din försäljning.

De flesta använder inte homestyling idag utan litar på sin egen förmåga att inreda och ordna snyggt. Men, det blir allt vanligare då fler och fler ser värdet med det. Och det lönar sig nästan alltid. I den här artikeln försöker vi reda ut vad en homestyling kostar. Det är dock viktigt att ha i åtanke att det kan variera ganska mycket beroende på hur duktiga och kända stylisterna är. Priserna vi redovisar är för duktiga standardstylister.

Pris för styling av bostadsrätt

Priserna för styling av en bostadsrätt beror på storlek på lägenhet och omfattning av stylingen. Priserna kan också variera beroende på var du bor, både för stad och stadsdel.

Konsultation0 – 1 500 kr. Ingår i många mäklararvoden idag.
Ministyling5 000 – 15 000 kr
Normal styling15 000 – 25 000 kr
Full styling25 000 – 35 000 kr. Utbyte av möbler och annan inredning. Se mer info nedan.

Pris för villa och fritidshus

Prisen för hus är ofta högre då det är mer jobb både med planering och själva inredningen. Priserna nedan är ungefärliga priser idag.

Konsultation0 – 2 000 kr
Ministyling10 000 – 20 000 kr
Normal styling30 000 – 40 000 kr
Full styling40 000 – 60 000 kr

Olika omfattning av homestyling

Konsultation

Stylisten kommer hem till dig och ger lite tips på hur du själva kan fixa din bostad inför försäljning. Tips för att maximera priset. Det är allt vanligare att en konsultation ingår i mäklararvodet men det är inte alltid så. Ingår det inte, försök få det att ingå som en del av er förhandling. Det lönar sig ofta med en konsultation.

Ministyling

Små justeringar av stylingen och inredningen där hemma. Kan betyda att stylisten tar med saker som snygga kuddar, prydnader, sängkläder, gardiner och dukar.

Normal homestyling

I den ingår ofta, utöver samma som i ministylingen, vissa möbler som stylisten bedömer passar bättre in med dina övriga saker, eller i bostaden i ren allmänhet.

Full homestyling

Innebär att lägenheten antingen är ett tomt blad eller att den rensas ut helt innan styling. Stylisten står för att möblera och inreda alla rum med möbler, textilier, tavlor med mera. Har du ett hus brukar det även ingå uteplats och tomt medan det för lägenheter ingår balkong.

Mäklare inkl. styling?

Hos hittamäklare.se kan du med en enda ansökan få ett flertal anbud från olika mäklare. Välj ett rakt av eller använd de olika anbuden till att förhandla med dina favoriter. En sak du kan få till är gratis konsultation av en stylist.

Lönar det sig homestyling?

Det går i ärlighetens namn inte skriva ett rungande och hundraprocentigt ja på den frågan. Men, det kommer med högsta sannolikhet att löna sig med homestyling. Det är även något som mäklare rent generellt vittnar om och har du själv inte känslan för styling är det troligtvis en mycket god affär att betala för någon gör det åt dig.

Du ska givetvis också fundera vad slutpriset kan förväntas bli på din bostad för att beräkna om det är värt det. En stylist tar liten hänsyn till värdet på din bostad (även om värdet såklart påverkas av bostadens storlek och därmed stylistens jobb och arvode) utan de har ju lika mycket att göra oavsett. Som riktlinje kan du ha att om värdet på lägenheten eller huset överstiger 1 mkr och du med det priset gör en bra vinst så är det värt det.

Läs även: Bästa tiden på året att sälja

Foto av författare

R. Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.