Likvidavräkning (Gratis mall & info)

När en bostadsaffär har nått tillträdet så upprättar alltid den inblandade mäklaren en likvidavräkning. Den visar vilka transaktioner som ska göras mellan köparen och bostaden och säljaren av den. I likdivavräkningen framgår vilka delar som är kvar att betala för köparen vilket i normalfall är resterande del av köpeskillingen (slutpris minus handpenning) samt vilka övriga kostnader som kan tänkas behöva regleras. Det kan exempelvis vara förinbetald månadsavgift till en bostadsrättförening.

När likvidavräkningen är upprättad av mäklaren och signerad av köpare och säljare skickar mäklaren den vidare till köparens bank. Banken genomför alla transaktioner och när alla är klara erhåller säljaren ett kvitto som bevisar dem. Även köparen får kvitto.

Vad innehåller en likvidavräkning?

När du upprättar en likvidavräkning eller ska gå igenom en som någon annan har skrivit ska du se till att alla dessa delar finns med.

  • Köparen eller köparnas för- och efternamn, personnummer, adress och vilken andel de kommer äga av bostaden.
  • Säljaren eller säljarnas för- och efternamn, personnummer, adress och vilken andel de har ägt av bostaden.
  • Relevant information om bostaden.
  • Slutpriset för bostadsrätten eller huset. Ska skrivas både i siffror och bokstäver.
  • Vilka summor som ska avräknas och vilka transaktioner som är kvar att genomföras.
  • Ort och datum för upprättande av likvidavräkningen.
  • Alla parters signaturer.

Tips när det är dags att sälja!

Hos hittamäklare.se kan du med en enda ansökan få ett flertal anbud från olika mäklare. Välj ett rakt av eller använd de olika anbuden till att förhandla med dina favoriter.

Ladda ner gratis mall för likvidavräkning

Ladda ner: Mall för bostadsrätt
Ladda ner: Mall för fastighet

Foto av författare

Lucas Sandgren

Erfaren skribent och webbredaktör med intresse för sökmotoroptimering, copywriting och digital marknadsföring. Medgrundare av Ekonomisajten.com samt ett flertal andra sajter inom jobb/bostad/ekonomi.